logo

O sută de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești


https://www.ipn.md/ro/o-suta-de-ani-de-la-proclamarea-republicii-democratice-moldovenesti-7965_1037693.html

Anul acesta se împlinesc o sută de ani de la Congresul Ostașilor moldoveni din octombrie 1917 și proclamarea Republicii Democratice Moldovenești. Cu acest prilej, vineri, 20 octombrie, la Casa Armatei a fost organizată o conferință științifică, la care s-au adunat istorici, politologi, oameni de știință, militari etc. Participanții susțin că deși opiniile referitor la aceste evenimente sunt contradictorii, acestea sunt momente istorice importante pentru neam, dar și pentru continuitatea statalității poporului moldovenesc, transmite IPN.

Președintele Asociației Obștești ,,Uniunea Ofițerilor din Republica Moldova,” Victor Gaiciuc, ex-ministru al apărării, general de brigadă în rezervă, a declarat că acum o sută de ani a avut loc Congresul Ostașilor moldoveni, care în opinia sa, reprezintă acea bază a statalității a Republicii Democratice Moldovenești. Ca urmare a Congresului a fost creat primul parlament – Sfatul Țării, iar ulterior, pe 2 decembrie a fost proclamată Republica Democratică Moldovenească, un eveniment extrem de important. „Mă mândresc de faptul că sunt moldovean și sunt militar. Cunoscând istoria, cunoscând contribuția celor care au contribuit la independența noastră, vom putea construi mai departe un stat independent, suveran și important este să fie pace și bunăstare”, a notat Victor Gaiciuc.

Decan în cadrul Institutului Relații Internaționale, doctorul in istorie Victor Stepaniuc, susține că din păcate evenimentele de acum o sută de ani sunt elucidate în literatură contradictoriu, dar toate grupurile de istorici recunosc faptul că evenimentul a avut loc. Și în formarea statalității, au existat câteva etape și aici este vorba despre condițiile Revoluției ruse după 1917 în februarie, primul Război Mondial. Potrivit lui, pe fronturile Războiului Mondial au fost mobilizați peste 300 de mii de ostași moldoveni de aici din Basarabia și ei după exemplu altor popoare, în primul rând după exemplu ucrainenilor, lituanienilor, georgienilor, au propus să se lupte pentru autonomia Basarabiei, limba moldovenească, dar și pentru crearea unui parlament temporar, care urma să formeze un stat moldovenesc.

Victor Stepaniuc a menționat că atunci au fost organizate congrese țărănești și obștești, a fost convocat Congresul ostașilor moldoveni, care s-a desfășurat șapte zile, începând cu 20 octombrie, iar ulterior, a fost constituit Sfatul Țării. Potrivit lui, deși au fost confruntări, ideea autonomiei a fost dominantă, iar pe 2 decembrie 1917 a fost proclamată Republica Democratică Moldovenească. „Ne plac sau nu ne plac acele evenimente, istoria nu o poți rescrie. Așa cum a fost, așa trebuie redată”, a mai spus doctorul în istorie.

Prezent la eveniment, Corneliu Popovici, consilier prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, a declarat că această conferință este extrem de importantă atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere al perceperii și înțelegerii multor evenimentul care se petrec în societate. „Aș vrea să menționez susținerea constantă din partea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a inițiativelor de studiere și promovare a istoriei noastre naționale, a istoriei Moldovei. În această ordine de idei se înscrie și decretul semnat de șeful statului cu privire la aniversarea a 100-a a proclamării Republicii Democratice Moldovenești”, a declarat consilierul prezidențial menționând că aceste evenimente au o semnificație deosebită pentru istoria neamului și a căror celebrare contribuie la educarea tinerei generații în spirit patriotic, dar și la consolidarea societății multinaționale moldovenești.

Conferința științifică se înscrie în șirul evenimentelor organizate de către comisia pentru organizarea manifestațiilor consacrate aniversării a 100-a a proclamării Republicii Democratice Moldovenești, constituită prin decret prezidențial.