logo

O săptămână de negocieri


https://www.ipn.md/ro/o-saptamana-de-negocieri-7978_1017182.html

De la anunţul privind lansarea negocierilor asupra creării unei majorităţi parlamentare proeuropene a trecut exact o săptămână. Politicienii s-au dovedit a fi zgârciţi la informaţii, iar toate şedinţele au avut loc departe de ochii presei, transmite IPN.

Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au anunţat la 4 decembrie, în comunicate de presă separate, despre crearea grupurilor de experţi din cele 3 formaţiuni pentru elaborarea acordului de creare a coaliţiei de guvernare pro-europene şi a programului de guvernare pentru următorii patru ani. A doua zi, un comunicat de presă comun al celor 3 partide anunţa că a avut loc prima şedinţă de lucru a grupului de experţi. La întâlnire s-a stabilit agenda, priorităţile şi programul de activitate a experţilor.

Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele PL, unul dintre negociatorii din partea liberalilor, a declarat că presa va afla despre mersul discuţiilor doar în baza unor comunicate de presă. Politicianul a adăugat că la discuţii s-a vorbit despre conţinutul acordului de constituire a coaliţiei, despre alegerea preşedintelui în anul 2016, când expiră mandatul lui Nicolae Timofti, despre priorităţile legislative, despre cum trebuie să se asigure un echilibru între formaţiunile politice, dar şi despre implementarea Acordului de Asociere cu UE. Dorin Chirtoacă a mai spus că încă nu s-a ajuns la discuţiile despre funcţii. De asemenea, vicepreşedintele PL nu a informat nici când au loc şedinţele, spunând doar că procesul va fi de durată.

La 10 decembrie, PL a anunţat că grupul de lucru format şi-a continuat activitatea în vederea elaborării acordului de constituire a majorităţii parlamentare. Părţile au discutat proiectul de acord şi au convenit să continue elaborarea propunerilor privind domeniile şi direcţiile prioritare de politici ce urmează a fi incluse în programul de guvernare. Reprezentanţii partidelor şi-au expus viziunile şi în problema neadmiterii politizării instituţiilor aflate sub supraveghere parlamentară. S-a convenit ca la următoarea şedinţă să fie elaborate priorităţile legislative pentru începutul sesiunii parlamentare.

Potrivit rezultatelor alegerilor, cele trei formaţiuni au împreună 55 de mandate.