Cuplurile în care ambii parteneri sunt asiguraţi medical şi întrunesc indicaţiile medicale corespunzătoare vor putea beneficia de o fertilizare in vitro în cadrul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, transmite IPN cu referire la un proiect de lege privind modificarea articolului 20 din Legea privind sănătatea reproductivă, aprobat de Guvern.
Ministrul sănătăţii, Ruxanda Glavan, a menţionat că în Moldova se atestă o reducere continuă a ratei fertilităţii populaţiei, care constituie în prezent 1,2-1,3 copii pentru un cuplu, indicator cu mult sub nivelul necesar înlocuirii generaţiilor. Datele Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală arată că din numărul total de cupluri, circa 20% suferă de o formă sau alta de infertilitate. La 2500-3000 de femei problema ar putea fi soluţionată prin metoda reproducerii umane asistate (fertilizării in vitro).
Până acum, pacienţii puteau beneficia gratuit de acest serviciu medical doar dacă venitul lunar al familiei era mai mic de 50 la sută din salariul mediu pe economie. Noile prevederi exclud această restricţie şi presupun prestarea serviciilor de reproducere umană asistată doar în baza indicaţiilor medicale. În acest mod, abordarea discriminatorie a persoanelor incluse în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală nu va mai exista, iar drepturile fiecărui contribuabil vor fi respectate, a subliniat ministrul.
Costul fertilizării in vitro este de circa 60 de mii de lei, la care se adaugă cheltuielile pentru tratamentul administrat până şi după procedură. Reuşita după prima fertilizare in vitro constituie 45-50%. După trei proceduri şansele se majorează până la 75-80%. Dacă pacientele au o vârstă de peste 40 de ani, indicatorul de reuşită este mai redus.
În prezent, patru instituţii medicale din ţară oferă servicii de reproducere umană asistată.