logo

O porțiune a spațiului aerian național se redeschide astăzi


https://www.ipn.md/ro/o-portiune-a-spatiului-aerian-national-se-redeschide-astazi-7967_1088610.html

O porțiune a spațiului aerian național se redeschide astăzi, începând cu ora locală 12.00, pentru aeronavele civile și de stat, astfel fiind posibilă reluarea transportului regulat de pasageri, informează Autoritatea Aeronautică Civilă, citată de IPN.

Posibilitatea redeschiderii spațiului aerian național în contextul conflictului armat din țara vecină a fost examinată la ședința Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian. Ținând cont de faptul că spațiul aerian al Ucrainei este închis și zboruri pe direcțiile Nord, Sud și Est nu pot fi efectuate, toate zborurile vor avea direcția spre și dinspre România.

În continuare rămâne închis restul spațiului aerian, inclusiv spațiul aerian de clasa G (spațiul aerian necontrolat, utilizat în special pentru zboruri de agrement), cu aplicarea pentru acest spațiu, la necesitate, a excepțiilor prevăzute în dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 24 februarie. Este vorba despre utilizarea spaţiului aerian al Republicii Moldova pentru zborurile de repoziţionare a aeronavelor civile ale operatorilor aerieni naţionali şi străini, pentru zborurile de transport aerian comercial de mărfuri şi poştă a operatorilor aerieni naţionali şi străini, zboruri umanitare și alte cazuri.

Operatorii aerieni ce au operat zboruri regulate pe Aeroportul Internațional Chișinău urmează să-și reînceapă activitatea operațională cât de curând, susține Autoritatea.