O platformă a femeilor deputate din Parlamentul legislaturii a XI-a a fost lansată astăzi la Chișinău. Aceasta reprezintă un nou cadru de cooperare și dialog intra-instituțional care va împuternici femeile deputate din Republica Moldova să acționeze împreună întru consolidarea și promovarea drepturilor femeilor în țară. Platforma va promova echitatea, egalitatea și drepturile femeilor din Republica Moldova, transmite IPN.
Parlamentul legislaturii a XI-a are un număr record de femei deputate: 40 din 101 de mandate aparțin femeilor. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că platforma reprezintă o bună oportunitate de conlucrare între femeile cu viziuni politice diferite, subliniind că această cooperare trebuie să lucreze în interesul public. „Nu este ușor să fii femeie în politică în societatea noastră. O spun din experiență. Dar sper că exemplul meu și al colegelor mele din Parlament, Guvern și administrația publică locală va încuraja fetele și femeile din Moldova să aibă mai multă încredere în ele și să-și realizeze potențialul creator aici, în Republica Moldova”, a declarat șefa statului.
Președintele Republicii Moldova a notat că una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova rămâne violența în familie. Soluțiile durabile pentru această problemă trebuie să fie crearea oportunităților economice și schimbarea tradițiilor sociale. „Femeile au nevoie de mai multe oportunități economice care le vor permite să fie independente financiar și să-și decidă singure viața. Se discută acum o inițiativă legislativă privind facilitarea serviciilor de creșă care ar permite femeilor să revină în câmpul muncii mai rapid după naștere”, a precizat Maia Sandu.
Potrivit premierului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, femeile din Moldova se confruntă în fiecare zi cu situații în care discriminarea este percepută ca un element de normalitate. „Avem datoria să ne asigurăm că vocile tuturor femeilor sunt auzite, îndeosebi celor care până acum nu au putut sau nu au știut să se apere atunci când s-au confruntat cu discriminări și abuzuri. Doar astfel vom putea crea premisele pentru a valorifica pe deplin creativitatea și spiritul inovator al femeilor din țara noastră”, a afirmat șefa executivului.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a susține că tot ce a făcut până acum Parlamentul la capitolul promovării femeilor în politică, la capitolul combaterii și preveniri violenței, reintegrării în câmpul muncii a mamelor s-a datorat femeilor. „Lumea asta va fi salvată de femei pentru că, din păcate, bărbații globului adoptă așa decizii care costă enorm omenirea, mă refer la războiul din Ucraina… Femeile aduc pacea, femeile se gândesc 10 ori în plus înainte de a lua decizie, deoarece se gândesc la societatea, la familie, la copii, la viitor”, a menționat Igor Grosu.
Evenimentul a fost organizat de Parlamentul Republicii Moldova cu susținerea partenerilor: Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fondului ONU pentru Populație, UN Women și UNICEF.