logo

O pictură murală care face apel la solidaritate cu poporul ucrainean a apărut în Cahul


https://www.ipn.md/ro/o-pictura-murala-care-face-apel-la-solidaritate-cu-7967_1090933.html

O pictură murală care face apel la solidaritate cu poporul ucrainean și coeziune socială a fost inaugurată recent în municipiul Cahul. Graffiti „Surori pentru pace” care ilustrează imaginea a două femei ce se uită spre un lan de grâu a fost realizată de un artist vizual cu experiență mare în domeniu, Radu Dumbravă. Pictura murală a fost realizată cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova și al Elveției, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, se arată într-un comunicat de presă al PNUD Moldova, citat de IPN.

 „Pictura ocupă un loc special în inima și cariera mea. Localnicii au urmărit procesul, încercând să ghicească cum urma să arate pictura finală și am observat lumina de pe fața lor atunci când și-au dat seama ce era. În toate momentele și situațiile, frumusețea deschide o ușă către o altă lume care oferă putere și inspirație pentru a continua. Anume această idee a stat la baza acestui desen și sper că am reușit să creez o poartă către un loc de evadare temporară, unde oamenii își găsesc speranță și putere,” a spus Radu Dumbravă. Cahulenii s-au alăturat artistului, mai mulți tineri ajutându-l în procesul de lucru la pictură.

De la începutul războiului în Ucraina, locuitorii Republicii Moldova, precum și autoritățile naționale și locale au întreprins mai multe măsuri pentru a sprijini refugiații și a gestiona provocările curente. În raionul Cahul au fost găzduiți peste 1400 refugiați în 15 adăposturi temporare. În cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, au fost alocați peste 20 de mii de euro autorităților locale pentru a răspunde imediat la necesitățile emergente ale refugiaților.

„Pacea, dragostea și respectul pentru cei din jur sunt esențiale pentru fiecare ființă umană. Trebuie să utilizăm toate mijloacele, în special cele vizuale, pentru a promova aceste valori”, a spus primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

În curând, în orașul Strășeni, o altă localitate parteneră PNUD va fi realizată o pictură murală cu același subiect al incluziunii.

De la începutul războiului în Ucraina, PNUD și partenerii săi – UE, Elveția, Suedia și Marea Britanie – au alocat mai mult de 1,27 milioane dolari, pentru a acoperi parțial necesitățile imediate ale refugiaților și ale comunităților-gazdă și pentru a sprijini incluziunea și dezvoltarea socio-economică a persoanelor care au fugit din calea războiului, promovând oportunități de angajare și extinzând accesul la servicii publice.