O persoană publică primeşte un spor la salariu de 20 la sută pentru păstrarea „secretului de stat”
https://www.ipn.md/ro/o-persoana-publica-primeste-un-spor-la-salariu-de-20-7967_960634.html
O persoană publică aflată în cadrul unei instituţii publice întreţinută din banii contribuabililor beneficiază de un spor la salariu de 20 la sută pentru păstrarea confidenţialităţii.
Conform unei Hotărâri recente a Parlamentului pentru modificarea Hotărârii din 29 martie 2001, publicată în ultimul număr al „Monitorului Oficial al R. Moldova”, un preşedinte de comisie parlamentară, care are un salariu lunar de 7700 de lei, mai ridică, siuplimentar, 1.540 de lei pentru păstrarea „secretului de stat”. Un referent din diverse servicii ale Aparatului Parlamentului ridică între 280 şi 420 de lei suplimentar la salariul de 1400-2100 de lei pentru păstrarea confidenţialităţii. Salariul cuprins între 1800-2550 de lei ridicat de şefii Secţiei drept public sau al Serviciului presă şi imagine este suplimentat, la acelaşi capitol, cu sume între 360 şi 510 lei. În plus, aceştia beneficiază de indemnizaţii lunare de 30 la sută din salariul de funcţie pentru compensarea cheltuielilor legate de îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.
La moment, conform noii Hotărâri, fondul lunar de salariu al Aparatului Parlamentului, în care intră şefi de direcţii, consultanţi, referenţi, specialişti, variază între 327.343 şi 455.268 de lei pe lună, sau între 3,928 milioane şi 5,463 mil. anual. În acelaşi timp, conducerea Parlamentului, preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi membrii comisiilor parlamentare, adică toţi 101 de deputaţi, ridică lunar 792.300 lei, sau anual 9,507 milioane lei. Astfel, mărimea salariilor tarifare ale parlamentarilor şi persoanelor care îi deservesc oscilează între 13,436 şi 14,97 mil. pe an.
Totodată, în afară de salarii, personalul Aparatului Parlamentului, dar şi persoanele care deţin funcţii publice de rangul I, beneficiază de compensaţii anuale în mărime de un salariu mediu lunar pentru cheltuielile aferente tratamentului în instituţiile medico-curative sau balneoclimaterice, de indemnizaţii în mărime de 6 salarii medii lunare la expirarea contractului individual de muncă, compensaţii lunare în mărime de 30 la sută în raport cu salariul funcţiei pentru compensarea cheltuielilor legate de îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, sporuri la salariu de până la 20 la sută din salariul funcţiei pentru păstrarea confidenţialităţii şi de alte 20 la sută pentru şefii de subdiviziuni.
Solicitat de Info-Prim Neo, analistul economic Veaceslav Ioniţă a declarat că salariul real al parlamentarilor, dar şi a membrilor Aparatului, este ascuns după multiplele sporuri, el fiind de 2-3 ori mai mare decât se anunţă. În acelaşi timp, facilităţile obţinurte de aceştia sunt, la fel, duble în raport cu cele anunţate, astfel că salariul unui şef de comisie este de cel puţin 14-15 mii pe lună, iar facilităţile ce i se acordă constituie circa 28 de mii de lei lunar. Veniturile parlamentarilor, spune Veaceslav Ioniţă, se formează nu numai din salarii, dar şi din facilităţile acordate, din diferite programe, din acoperirea financiară a deplasărilor, acordarea spaţiilor locative, a automobilelor de serviciu, telefoniei mobile etc. Astfel, sporurile la salarii generează creşterea acestora de cel puţin 2-3 ori, spune Veaceslav Ioniţă. Deşi susţine că în Hotărâre se anunţă doar a doua sau a treia parte din venitul real al unui deputat, analistul economic aprobă publicarea acesteia, considerând că societatea a fost admisă la unele informaţii tăinuite până acum.
Publicată în „Monitorul Oficial” vineri, 28 iulie, cu 3 zile înainte ca Parlamentul să plece în vacanţă, Hotărârea retroactivă are efect retroactiv, intrând în vigoare de la 1 decembrie 2005.