logo

O PERSOANĂ A FOST GRAV ELECTROCUTATĂ ÎN TIMPUL EFECTUĂRII LUCRĂRILOR LA O CONSTRUCŢIE AMPLASATĂ NEAUTORIZAT ÎN ZONA DE PROTECŢIE A LEA 110 kV.


https://www.ipn.md/ro/o-persoana-a-fost-grav-electrocutata-in-timpul-efectuarii-lucrarilor-la-o-constr-7542_1064999.html

O PERSOANĂ  A  FOST GRAV ELECTROCUTATĂ   ÎN TIMPUL EFECTUĂRII LUCRĂRILOR LA O CONSTRUCŢIE AMPLASATĂ NEAUTORIZAT ÎN ZONA DE PROTECŢIE A LEA 110 kV.           

O încălcare flagrantă a mai multor prevederi legale privind protecţia instalaţiilor electrice s-a soldat cu electrocutarea gravă a unui muncitor, care efectua lucrări la o construcţie neautorizată, amplasată sub o linie electrică aeriană (LEA) 110 kV. Accidentul s-a produs pe 6 noiembrie, curent, în mun. Chişinău, pe un şantier de pe str. Milescu Spătaru, 2, fiind implicat Alexandru Gabanov, născut la 22.12.1989.

În urma investigaţiei efectuate s-a constatat, că persoana dată efectua lucrări de construcţie la un complex de garaje, amplasat fără permisiune sub linia de tensiune înaltă. În timp ce tăia o armatură metalică cu un aparat electric pe planşa de acoperire a etajului 2 al construcţiei, la o distanţă de aproximativ 1,2 – 1, 5 metri de conductorul aflat sub tensiune, datorită ionizării aerului din cauza particulelor de metal  produse şi răspândite în urma impactului dintre discul pentru tăiat şi metal, s-a produs un arc electric între conductorii LEA şi persoana dată, care a primit instantaneu arsuri extinse şi pierzându-şi echilibrul, a căzut la sol de la o înălţime de aproximativ 5 metri.

Alţi muncitori, martori ai accidentului, i-au acordat  lui Gabanov A. un prim ajutor şi au chemat ambulanţa, care l-a transportat de urgenţă la Centrul pentru arsuri din mun. Chişinău, unde a fost internat constatându-se arsuri grave pe circa 70 % din corp, arsuri ale căilor respiratorii, contuzia organelor interne şi comoţie cerebrală. Starea persoanei accidentate este apreciată de medici ca fiind foarte gravă.

Cazul este cercetat de organele de drept, Inspectoratul supravegherii energetice  de stat şi Inspectoratul muncii.

Cauzele ce au condus la producerea accidentului constau în ignorarea normelor de securitate electrică, apropierea la distanţe inadmilibile de LEA, necoordonarea amplasării construcţiei şi a lucrărilor în zona de protecţie a LEA cu întreprinderea reţelelor electrice, expunerea de către coordonatorul lucrărilor la un pericol iminent de electrocutare a muncitorilor şi afectarea funcţionării normale a instalaţiilor electrice.

Administraţia Red Union Fenosa atenţionează autorităţile publice locale şi deţinătorii de terenuri pe care sunt pozate LEA  despre pericolul sporit care poate apărea în urma nerespectării prevederilor legale privind zona de protecţie a instalaţiilor electrice şi a regulilor de securitate în raport cu acestea. Red Union Fenosa solicită în acest context  respectarea strictă de către populaţie şi agenţii economici a normelor legale stabilite pentru asigurarea bunei funcţionări a reţelelor electrice şi renunţarea categorică la practica construcţiilor ilegale şi cea de efectuare a lucrărilor necoordonate în zona de protecţie, acţiuni ce sunt însoţite de riscuri  enorme de accidentare cu consecinţe fatale şi de producere a unor avarii sau incendii.

 Amintim în acest context care sunt principalele reguli de securitate, ce pot preveni electrocutările:

 

- nu interveniţi în nici un mod în instalaţiile electrice;

- nu efectuaţi nici un fel de lucrări neautorizate în zona de protecţie;

- nu vă urcaţi pe pilonii liniilor electrice aeriene sau pe copacii  din apropierea instalaţiilor, ce se află sub tensiune;

- nu încercaţi să efectuaţi conectări neregulamentare direct la instalaţiile electrice;

- nu atingeţi conductoarele ce atârnă suspect sau se află accidental la sol în apropierea instalaţiilor electrice, în special după ploi sau vânturi puternice;

      - nu legaţi animale domestice sau de companie de pilonii liniilor electrice;

      - nu lansaţi zmei sau jucării zburătoare în apropierea instalaţiilor electrice;

      - nu aruncaţi nimic în direcţia sau peste instalaţiile electrice;

      - fiţi  precauţi când este vorba despre energia electrică.

 

Despre orice defecţiune sau accident informaţi imediat  întreprinderea furnizoare de energie electrică prin intermediul Oficiului telefonic de 24 de ore la numărul de telefon (022) 43-1

                                                                                                       

Chişinău, 14 noiembrie, 2012