logo

O pătrime dintre contribuabili au depus până acum declaraţia pe venit


https://www.ipn.md/ro/o-patrime-dintre-contribuabili-au-depus-pana-acum-declaratia-pe-venit-7966_1018804.html

Circa o pătrime dintre contribuabilii (persoane fizice) care au obligaţia de a prezenta declaraţia cu privire la impozitul pe venit pentru 2014 şi-au onorat această obligaţie, a anunţat Veronica Vragalev, şefă de direcţie la IFPS, transmite IPN.

Într-o emisiune la Radio Moldova, Veronica Vragalev a reamintit că obligaţia de a prezenta declaraţia pe venit o au persoanele fizice care lucrează şi obţin salariu la mai multe locuri de muncă, persoanele care nu au salariu, dar au avut venituri din vânzarea unor proprietăţi sau darea în chirie a terenurilor agricole, dacă veniturile obţinute depăşesc suma scutirii personale (9516 lei în 2014), precum şi persoanele care îşi schimbă domiciliul în altă ţară.

Veniturile din care impozitul se reţine la sursa de plată nu necesită a fi declarate. Este vorba de veniturile obţinute din comercializare producţiei din fitotehnie şi zootehnie în formă naturală, masă vie sau sacrificată (reţinerea la sursa de plată constituie 2%), veniturile din darea în locaţiune sau chirie (5%), veniturile din dividende, inclusiv acţiuni sau cote-părţi, obţinut în perioadele fiscale 2008- 2011(15%), veniturile din drepturi de autor (12%), premiile la loterii şi campanii promoţionale (reţinerile constituie 18% şi 25%).

În ceea ce priveşte banii transmişi persoanelor de către rudele de peste hotare, aceştia la fel nu se declară. „Atenţie însă, cei care primesc aceste remitenţe trebuie să păstreze documentele ce confirmă trimiterea banilor”, a spus Veronica Vragalev. Acest lucru este necesar pentru a explica, în caz de necesitate, diferenţa dintre cheltuielile stabilite prin metode indirecte şi veniturile declarate.

Termenu-limită de prezentare a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit este 25 martie.