O pătrime din populaţia R. Moldova preferă concubinajul
https://www.ipn.md/ro/o-patrime-din-populatia-r-moldova-prefera-concubinajul-7967_970060.html
În R. Moldova familia rămâne a fi „celula de bază” a societăţii, în pofida unei schimbări continue de mentalitate, migraţie şi a condiţiilor tot mai proaste de trai. Aceasta este una dintre concluziile studiului „Modelul familiei în tranziţie şi răspunsul politicilor publice la schimbări de valori şi structuri sociale în R. Moldova”, lansat marţi, 10 iunie, la Chişinău, transmite Info Prim Neo.
Datele cercetării arată că în R. Moldova se menţine încă un consens puternic asupra modelului nuclear de familie, în care copii sunt educaţi şi cresc sub îndrumarea ambilor soţi. Pentru aceasta s-au pronunţat peste 84,6% dintre respondenţi. Peste jumătate dintre cei chestionaţi, 55%, s-au arătat convinşi că acei copii care sunt crescuţi în prezenţa ambilor părinţi sunt mai bine educaţi.
Studiul descoperă un nou tip de familie – „familia la distanţă”, care virtualizează relaţia şi responsabilităţile ambilor părinţi.
Familia rămâne totuşi principala valoare pentru 90,8% dintre cei chestionaţi, în timp ce doar 10% califică căsătoria ca pe ceva demodat. În acelaşi timp se constată o tendinţă ascedentă de „informalizare” a căsătoriei, 25 % dintre persoane preferând concubinajul.
Pe lista principalelor calităţi induse copiilor prin educaţie se numără hărnicia şi independenţa, pentru care au optat 39,1% şi respectiv 27,7% din respondenţii la sondaj, urmate de responsabilitate – 18,7%. Bunele maniere şi cumpătarea au fost apreciate de 16,2% şi respectiv 13,8% dintre participanţii la studiu.
Argumentând acceptul de a participa la acest studiu, reprezentantul UNICEF Moldova, Ray Virgilio Torres, a menţionat că „ s-a dorit de a vedea ce rol are în prezent familia în educarea copiilor, ce fac părinţii pentru a-şi proteja copiii şi ce face statul în acest sens”. Torres a negat faptul că R. Moldova s-ar confrunta cu un proces de degradare a familiei, în cazul în care unul sau ambii părinţi sunt plecaţi peste hotare, rolul acestora îl iau de cele mai multe ori bunicii sau rudele de gradul întâi. „Crearea unor condiţii bune de trai şi de activitate aici, în R. Moldova ar fi principalul factor care ar duce la reîntregirea familiilor şi crearea unui mediu propice de dezvoltare şi creştere a copiilor”, a adăugat Ray Virgilio Torres.
Studiul a fost realizat în perioada iunie 2007-mai 2008 de către experţi ai Institutului pentru Democraţie şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, cu sprijinul Oficiului UNICEF în R. Moldova. Datele analizei au fost constituite în baza unei cercetări sociologice la nivel.