O organizaţie obştească alertează despre jefuirea şi răpirea persoanelor de către structurile de securitate transnistrene
https://www.ipn.md/ro/o-organizatie-obsteasca-alerteaza-despre-jefuirea-si-rapirea-persoanelor-de-catr-7965_968360.html
La 5 februarie, organele vamale şi cele de securitate subordonate autorităţilor nerecunoscute din regiunea transnistreană au atacat pe teritoriul satului Varniţa, raionul Anenii Noi, doi cetăţeni ai R. Moldova, ulterior răpind pe unul dintre aceştia. Detalii şi aprecieri au fost date în cadrul unei conferinţe de presă vineri, 8 februarie, de către reprezentanţii Asociaţiei neguvernamentale „Promo-Lex”, care monitorizează acest caz, citaţi de Info-Prim Neo.
Petru Panteliciuc, una dintre victime, a povestit că în acea zi el şi fratele său comercializau cartofi pe teritoriul satului Varniţa, având acte legale, eliberate de primăria Varniţa. Un aşa-numit „vameş” transnistrean le-au cerut actele la control, bărbaţii refuzând să le prezinte. În urma unui apel a „vameşului”, la faţa locului au venit doi bărbaţi şi o femeie îmbrăcaţi în civil care au prezentat legitimaţii de colaboratori ai organului de securitate transnistrean. Petru Panteliciuc îşi explică motivul atacului la care au fost supuşi ulterior prin faptul că a încercat să cheme în ajutor colaboratorii poliţiei din Varniţa, subordonate autorităţilor constituţionale. Potrivit lui, fratele său Viorel a fost bătut, încătuşat şi transportat într-o direcţie necunoscută. Totodată, reprezentanţii structurilor transnistrene le-au confiscat telefoanele mobile, actele şi automobilul proprietate personală cu patru tone de cartofi.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole, se ştie doar din surse neoficiale că Viorel Panteliciuc a fost condamnat la trei zile de arest pentru opunere de rezistenţă „organelor vamale” şi că acesta urmează să fie eliberat în după-amiaza zilei de 8 februarie. Totuşi, spune preşedintele „Promo-Lex”, cei doi bărbaţi se pot trezi cu dosare penale fabricate, fiind ameninţaţi anterior de către colaboratorii securităţii regionale că asupra lor ar putea fi uşor găsite arme, muniţii sau droguri.
Potrivit juristului „Promo-Lex”, Pavel Postică, Asociaţia a solicitat organelor constituţionale să asigure eliberarea lui Viorel Panteliciuc şi transferarea lui şi a bunurilor sale pe teritoriul controlat de autorităţile R. Moldova. Fiind informaţi, membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) au refuzat să se prezinte la faţa locului, motivând că este un incident legat de contrabandă, a spus Pavel Postică, menţionând că un conflict dintre poliţia moldovenească şi securitatea regională este un temei relevant pentru implicarea CUC.
Reprezentanţii „Promo-Lex” consideră că astfel de incidente sunt create artificial, victimele fiind folosite drept monede de schimb în cadrul negocierilor. În acest context, conducerea organizaţiei se întreabă dacă sunt justificate cheltuielile din bugetul R. Moldova pentru întreţinerea „uriaşului aparat al CUC”, al formatului de negocieri şi de pacificatori. Ion Manole susţine că după eliminarea României din formatul de negocieri, acţiunile autorităţilor constituţionale au devenit inutile şi impotente în soluţionarea conflictului transnistrean. Totodată, liderul Asociaţiei pune la îndoială eficienţa organelor de drept din zona de securitate şi în special a poliţiei din Tighina, în situaţia în care pe teritoriul Comisariatului de poliţie din acest oraş există tehnică militară şi militari ruşi, iar drapelul R. Moldova de pe sediu şi inscripţia de la intrare lipsesc.