logo

O nouă viziune asupra dezvoltării râului Bâc în limitele orașului Chișinău


https://www.ipn.md/ro/o-noua-viziune-asupra-dezvoltarii-raului-bac-in-limitele-orasului-chisinau-7967_1046541.html

O nouă viziune asupra dezvoltării râului Bâc, în limitele orașului Chișinău, va fi prezentată luni, 28 ianuarie. Ideea aparține organizatorilor conferinței internaționale „Identitățile Chișinău” – Asociația Națională a Tinerilor Istorici și Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural, de comun cu Departamentul Arhitectură a Facultății de Urbanism și Arhitectură din cadrul UTM.

Margareta Petruşevschi, membră a Grupului Civic pentru Patrimoniu Cultural, a comunicat, într-o conferință de presă la IPN, că este planificată elaborarea unui plan de dezvoltare a teritoriului riveran al râului Bâc, care include și proiectarea unui bloc administrativ modern. Planul blocului ar include și un centru de agrement, bibliotecă digitală, sală de expoziții, hotel, cafenele etc. „Inițiativa în cauză a apărut în lipsa unui concept de dezvoltare durabilă a Chișinăului, care ar răspunde parametrilor demografici, economici și culturali”, a menționat Margareta Petruşevschi.

Șefa Departamentului Arhitectură a UTM, Aurelia Carpov, a declarat că studenții arhitecți formați la UTM sunt pregătiți pentru a reabilita albia râului. „Scopul proiectului este de a demonstra că există dorința și forța de a transforma Chișinăul într-un oraș modern, confortabil și sustenabil”, a spus Aurelia Carpov.

Președintele ANTIM, Sergiu Musteață, a afirmat că intenția este de a prezenta o viziune a ceea ce înseamnă viitorul orașului Chișinău, care poate fi și un model pentru celelalte localități ale Republicii Moldova. „Dacă nu vom depune efort comun, nu vom reuși să creștem un oraș pe măsura așteptărilor noastre”, a spus Sergiu Musteață.

„Chișinăul este unicul oraș din zonă care având un râu a uitat că are un râu. Nici măcar nu este luat în considerare de toate documentele de dezvoltare pe care le-au elaborat administrațiile publice, ca și cum nu există”, a remarcat Alexandru Corduneanu, membru al Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural.

După atelierul „Orașul și râul”, anunțat pentru 28 ianuarie, la sfârșitul lunii februarie vor fi prezentate sectoarele teritoriului riveran propuse spre a fi dezvoltate. Totodată va fi stabilită componența grupurilor de lucru care vor elabora planurile asupra dezvoltării. Selectarea celor mai bune proiecte și prezentarea lor va avea loc în cadrul etapei finale a atelierului, la toamnă.