logo

O nouă sursă de consolidare a autonomiei financiare a bugetelor autorităților locale


https://www.ipn.md/ro/o-noua-sursa-de-consolidare-a-autonomiei-financiare-a-bugetelor-7966_1025172.html

Impozitul pe autovehicule urmează a fi transferat din sistemul taxelor rutiere în sistemul taxelor locale, cu excluderea taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova. Prevederile se conțin în proiectul documentului de politică fiscală pentru 2016, expus pentru consultări publice. Potrivit Ministerului Finanțelor, transferarea va asigura o mai mare autonomie financiară şi bugetară a autorităților publice locale şi o echitate în alocarea resurselor publice, transmite IPN.

În acest sens, se propune introducerea unui titlu nou în Codul fiscal, „Impozitul pe autovehicule”, care va avea statut similar impozitul pe bunurile imobiliare şi va fi aplicat analogic impozitului pe bunurile imobiliare. Astfel, se prevede să fie impozitate toate autovehiculele înmatriculate permanent sau temporar în Republica Moldova, cu excepția autovehiculelor pentru transportul în comun pe fir electric, autovehiculele din dotarea forței militare străine, în conformitate cu tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Baza impozabilă a impozitului pe autovehicule va rămâne aceeaşi şi anume caracteristicile tehnice ale autovehiculului specificate în certificatul de înmatriculare al acestuia. Adică, tipul autovehiculului, capacitatea motorului, numărul de locuri. Cotele impozitului pe autovehicule vor fi percepute la nivelul cotelor taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova pentru anul 2015.

Facilitatea fiscală prevăzută la impozitul pe bunurile imobiliare, ce ține de beneficierea unei reduceri cu 15% a sumei impozitului, ce urmează a fi achitat până la 30 iunie a anului respectiv, se prevede să fie extinsă şi pentru contribuabilii, plătitori ai impozitului pe autovehicule.

Termenele limită de achitare a impozitului  pe autovehicule vor constitui 15 august şi 15 octombrie a anului în curs. În cazul dobândirii autovehiculului după 30 iunie a perioadei fiscale respective, termenul limită de achitare a impozitului va fi 25 martie a perioadei fiscale următoare celei de gestiune.