O nouă metodologie de calculare a tarifelor la energia electrică îşi propune să creeze condiţii egale de activitate pentru distribuitori
https://www.ipn.md/ro/o-noua-metodologie-de-calculare-a-tarifelor-la-energia-electrica-isi-propune-sa--7966_965983.html
Consiliul de Administrare al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat vineri, 10 august, în şedinţă deschisă, proiectul unei metodologii unice de calculare a tarifelor la energia electrică livrată consumatorilor finali de către toate întreprinderile de distribuţie. Documentul va intra în vigoare la data publicării în „Monitorul Oficial”. Grupul Union Fenosa în Moldova, care s-a pronunţat împotriva variantei propusă de ANRE, a declarat că-şi rezervă dreptul de a contesta în instanţă documentul.
Potrivit directorului general ANRE, Vitalie Iurcu aprobarea noii metodologii s-a impus prin necesitatea creării unor condiţii egale de activitate tuturor întreprinderilor de distribuţie a energiei electrice. Documentul prevede că în sectorul energetic va fi aplicată o singură metodologie de calculare a tarifelor, atât pentru Union Fenosa, cât şi pentru RED Nord şi RED Nord-Vest.
„Metodologia în cauză este bazată pe principiul economic de acoperire a costurilor reale, aferente procurărilor de energie şi cheltuielilor necesare pentru prestarea serviciilor de transport, distribuţie şi furnizare a energiei electrice consumatorilor şi va fi aplicată pentru o perioadă ulterioară de 5 ani.”, a precizat sursa citată.
Documentul aprobat de ANRE prevede aplicarea unei noi rate de rentabilitate şi o nouă metodă de calculare a nivelului pierderilor de energie incluse în tarif. Totodată ANRE a respins modificările propuse unul din distribuitori în conceptul existent de calcul a amortizării activelor pe termen lung.
Metodologia aprobată prevede aplicarea unei rate de rentabilitate unice pentru toate întreprinderile de distribuţie a energiei electrice, la nivel de 13%. Până în prezent rata de rentabilitate pentru compania Union Fenosa era de 23% , iar la RED Nord şi RED Nord-Vest se aplica la nivelul ratei aplicate hârtiilor de valoare de stat cu termen de circulaţie de peste 364 zile.
Oficialii ANRE explică micşorarea ratei de rentabilitate pentru Union Fenosa prin faptul că nivelul de 23% a fost stabilit încă în anul 2000, ţinându-se cont de situaţia politică, economică şi socială a ţării la acea perioadă. Actualmente, potrivit ANRE, situaţia este alta, iar riscurile investiţionale s-au redus esenţial.
„Rata de rentabilitate de 13% este rezonabilă şi este suficientă pentru atragerea investiţiilor în sector”, a declarat directorul general ANRE, aducând drept exemplu mai multe ţări în care aceasta este chiar mai mică. Potrivit lui Vitalie Iurcu, în Ucraina este aplicată rata de rentabilitate la nivel de 11% după impozitare, în România - 10%, în ţările Baltice - 9%.
Pierderile incluse în tarif au fost micşorate de la nivelul de 16,5%, solicitat de Union Fenosa, pâna la 14,4%. Acesta urmează un următorii 5 ani să scadă până la 12,5%.
Potrivit lui Vitalie Iurcu, costul total al cerinţelor companiilor de distribuţie faţă de noua metodologie, respinse de ANRE sunt estimate la 335 mln lei, ceea ce ar fi însemnat un tarif la energia electrică majorat în medie cu 15-16 bani/kWh.
Reprezentantul Union Fenosa, Silvia Radu şi-a exprimat dezacordul faţă de metodologia aprobată de ANRE, menţionând că întreprinderea îşi rezervă dreptul să o conteste în instanţă. Sursa citată a regretat faptul că ANRE a ignorat propunerea de a implica experţi străini independenţi la elaborarea proiectului documentului. Potrivit Silviei Radu, aplicarea noii metodologii de calcul a tarifelor va afecta grav situaţia economică a distribuitorilor de energie, care vor înregistra rezultate operaţionale negative şi vor pierde posibilitatea de a investi în reţele. Ca rezultat, vor avea de suferi consumatorii. Aceeaşi opinie au împărtăşit-o şi reprezentanţii RED Nord-Vest, care s-au declarat în incapacitate de a achita datoriile istorice. Doar reprezentantul RED Nord s-a pronunţat în favoarea aplicării noii metodologii, pe care a apreciat-o ca fiind corectă.
ANRE a aprobat la 31 iulie majorarea tarifului la energie electrică
până la 96 bani un kWh pentru consumatorii finali ai companiei „Union Fenosa” şi 1,01 lei – ai reţelelor de distribuţie din nordul republicii. Însă acest tarif va fi ajustat în momentul când se va atinge o diferenţă de 3% între costurile incluse în tarif şi cele calculate în baza noii metodologii.