logo

O nouă condamnare la CEDO


https://www.ipn.md/ro/o-noua-condamnare-la-cedo-7967_1005513.html

Republica Moldova a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe cauza Eremia şi alţii v. Moldova, pentru tortură şi tratamente inumane, pentru încălcarea vieţii private şi de familie, şi pentru discriminare.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei„Promo-LEX”, CEDO a constatat că autorităţile nu au asigurat protecţia efectivă a reclamantei faţă de acţiunile violente ale soţului, precum şi nu au efectuat o investigaţie eficientă a abuzurilor fizice şi verbale comise de către soţ faţă de reclamantă. De asemenea, CEDO a constatat că în cazul a încă două reclamante (fiicele femeii), autorităţile nu au investigat în mod eficient abuzurile fizice şi verbale comise în prezenţa lor.

CEDO a mai constatat că autorităţile au eşuat în aplicarea legislaţiei care oferă protecţie în cazurile de violenţă în familie, reieşind din prejudecăţile cu privire la rolul femeii. Statul urmează să ofere reclamantelor despăgubiri de peste 17 mii de euro pentru prejudiciul moral cauzat şi costurile de reprezentare suportate. „Promo-LEX” constată că acest caz este primul care demonstrează faptul că violenţa în familie reprezintă o discriminare în bază de gen. Alte 3 cazuri similare urmează a fi examinate de către CEDO în viitorul apropiat.

Prima reclamantă a fost maltratată sistematic de fostul său soţ. După depunerea cererii de divorţ în luna iulie 2010, bărbatul a devenit şi mai agresiv, continuând să o lovească şi să o insulte, deseori în prezenţa fiicelor minore. Soţul fiind poliţist, numeroasele plângeri la Procuratură şi Ministerul Afacerilor Interne nu i-au oferit femeii şi fiicelor minore protecţie împotriva violenţei în familie. Ordonanţa de protecţie, prin care soţul agresor a fost obligat să părăsească domiciliul şi să nu mai aplice acte de violenţă, nu a fost executată. Agresorul a încălcat ordonanţa de mai multe ori, inclusiv prin aplicarea violenţei fizice asupra reclamantelor.

În faţa CEDO reclamantele s-au plâns de faptul că autorităţile au fost inactive în vederea protejării împotriva violenţei în familie şi atragerii la răspundere a făptuitorului.