logo

O justiţie eficientă şi lipsa de corupţie e cea mai bună protecţie pentru un stat, diplomat


https://www.ipn.md/ro/o-justitie-eficienta-si-lipsa-de-coruptie-e-cea-mai-buna-protectie-pentru-un-sta-7966_1009786.html

Cea mai bună protecţie pentru stat nu este securitatea percepută în modul tradiţional, ci existenţa unui sistem de justiţie transparent şi lipsa de corupţie, pentru că fenomenul corupţiei atentează la securitatea statului. Declaraţia aparţine ambasadorului Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, transmite IPN.

În cadrul unei platforme de discuţii privind integrarea europeană a Republicii Moldova, diplomatul european a spus că investitorii vor veni în ţară după implementarea directivelor şi regulamentelor impuse de Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv (DCFTA), dar trebuie să aibă garanţia unei justiţii echitabile.

„Trebuie să ne preocupăm de modul în care vor funcţiona banii veniţi în Moldova, indiferent de originea investitorilor. În acestă regiune există acorduri comerciale şi acestea trebuie să presupună posibilitatea de a fi contestate şi toţi să se conducă de aceleaşi reguli. Nu trebuie să existe justiţie selectivă. Trebuie să ne asigurăm că sistemul pe intern lucrează eficient”, a spus Pirkka Tapiola.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a spus că în Moldova climatul investiţional este bun, există forţă de muncă calificată şi ieftină, cu posibilităţi nelimitate de export în UE. Climatul format de DCFTA va face Moldova şi mai atractivă pentru investitori străini.

„Nu este o problemă dacă pe piaţa Moldovei vor veni investitori din Rusia sau China etc., deoarece acest lucru ar demonstra recunoaşterea Acordului de Liber Schimb şi a standardelor impuse de acesta. Totodată, investitorii care vor veni în Moldova vor  trebui să respecte normele europene, iar ca cei care fac afaceri nu trebuie să se implice în politică”, a concluzionat Pirkka Tapiola.

Prima conferinţă anuală a Forului de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova a fost organizată de către Asociaţia Pentru Politică Externă şi Fundaţia germană Friedrich Ebert, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.