logo

O instanță judecătorească anticorupție nu este oportună în Republica Moldova, analiză


https://www.ipn.md/ro/o-instanta-judecatoreasca-anticoruptie-nu-este-oportuna-in-republica-7967_1077156.html

În Republica Moldova nu există un număr suficient de cauze pentru crearea unei instanțe specializate anticorupție. O astfel de instanță nu ar fi justificată din punctul de vedere al necesităților juridice, ar veni în contradicție cu procesul de optimizare a hărții judecătorești și, în esență, ar fi contrară obiectivelor declarate de autorități cu privire la lupta cu corupția. Constatările se regăsesc într-o analiză a Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), transmite IPN.

Faptele de corupție sau cele conexe corupției nu sunt numeric mai multe decât alte tipuri de fapte penale. În perioada anilor 2015-2019, numărul mediu de dosare penale privind faptele de corupție examinate de instanțele de judecată a constituit 199 de dosare pe an, pe când sarcina medie anuală a fiecărui judecător în ultimii cinci ani este de circa 620 de dosare, precizează autorii. În cazul în care o instanță anticorupție ar fi creată, cei nouă judecătorii care vor activa ar avea cea mai mică sarcină de muncă – circa 22 de dosare anual per judecător.

CRJM  constată că examinarea tuturor cauzelor de corupție de o singură instanță de fond, care probabil se va afla în municipiul Chișinău, va crea dificultăți în examinarea cauzelor din regiuni sau va necesita deplasarea tuturor participanților la proces în capitală. De notat e că în ultimii doi ani, în jur de două treimi din cauzele de corupție au fost examinate în judecătoriile regionale.

În opinia autorilor analizei, dosarele de corupție pot fi examinate cu ușurință de judecătoriile de drept comun, care uneori soluționează cazuri mai complicate. Și analiza experiențelor țărilor unde există instanțe judecătorești specializate pe cauze de corupție nu a dovedit convingător eficiența acestor instanțe, notează cei de la CRJM . „Prin urmare, pare destul de naiv să sperăm că activitatea unei instanțe specializate în anticorupție va fi suficientă pentru combaterea eficientă a corupției”, a afirmat Daniel Goinic, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, la evenimentul de prezentare a analizei.

Autorii documentului recomandă judecarea cauzelor de corupție nu după locul comiterii infracțiunii, ci la locul aflării organului de urmărire penală (subdiviziunile CNA / eventual ale Procuraturii Anticorupție), și specializarea judecătorilor din câteva instanțe. Aceasta, potrivit lor, va permite sporirea capacităților judecătorilor în domeniul cauzelor de corupție, fără a crea o instanță scumpă și a o expune prea simplu  influenței din partea terților.

În Republica Moldova, ideea creării unei instanțe anticorupție a fost lansată în 2015 de Ministerul Justiției. În 2020, autoritățile naționale au revenit la această inițiativă, chiar dacă, potrivit autorilor documentului, crearea unei instanțe judecătorești anticorupție este în contradicție cu obiectivele stabilite și acțiunile întreprinse în ultimii ani, când au fost desființate toate instanțele judecătorești specializate.