logo

O inițiativă civică va fi audiată în comisie parlamentară dacă va aduna 10 mii de semnături


https://www.ipn.md/ro/o-initiativa-civica-va-fi-audiata-in-comisie-parlamentara-7967_1071474.html

O inițiativă civică va putea fi înaintată de un grup voluntar de cel puțin 30 de cetățeni, care poate solicita Parlamentului să dezbată o problemă de interes major. Inițiativa civică poate fi depusă în scris, expediată prin poștă sau fax, sau transmisă în format electronic. Inițiativa care, pe parcursul a 60 de zile de la înregistrare, va acumula 10 000 de semnături va fi supusă audierilor publice de către comisia parlamentară de profil. Prevederile se conțin într-o inițiativă legislativă de modificare a Regulamentului Parlamentului, votată de deputați în prima lectură, transmite IPN.

Deputatul PAS, Radu Marian, care este și autorul proiectului, a declarat că, după ce inițiativa va fi supusă audierilor publice de către comisia parlamentară de profil, va fi înaintată Biroului Permanent pentru a fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței plenare.

În funcție de specificul problemei abordate, la examinarea inițiativei civice vor fi implicate și autoritățile administrației publice centrale și locale, autorități împuternicite cu atribuții pentru rezolvarea problemelor sesizate.  Modul de înaintare, procesare și cerințele înaintate față de inițiativa civică va fi stabilită printr-un regulament aprobat de Biroul Permanent.

Parlamentarul a menționat că pentru a susține inițiativa civică, cetățenii vor putea aplica semnătura olografă  pe documentul ce însoțește inițiativa sau pe pagina electronică a legislativului. Semnătura urmează să fie considerată valabilă dacă aceasta este însoțită de numele, prenumele, codul personal și domiciliul semnatarului.

„Pe parcursul ultimilor ani, odată cu creșterea ponderii populației cu acces la internet în Republica Moldova, au devenit tot mai populare inițiativele de petiționare în masă, prin care, sute sau mii de oameni se mobilizează și se alătură unei cauze comune. Problema acestor inițiative de activism online al cetățenilor este că nu există o finalitate sau vreo acțiune din partea factorilor de decizie care să ducă la rezolvarea problemei enunțate în aceste petiții”, menționează autorul.

Pentru lectura a doua, deputații au declarat că urmează să fie operate mai multe îmbunătățiri, inclusiv legate de mecanismul de recepționare, protecția datelor cu caracter personal.