Istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru consideră că o eventuală înfrângere a candidatului ACUM la Primăria Chișinăului nu va putea să nu afecteze pozițiile executivului. Și, dimpotrivă, pierderea scrutinului de către, candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, va avea ca efect o temperare a presiunii exercitate din diverse zone asupra Guvernului și o reechilibrare a balanței de putere între cele două tabere.
„Da, în situația în care ar putea învinge reprezentantul socialiștilor, Ion Ceban, invitația în adresa consilierilor de la Blocul ACUM este ca și făcută și doar un eventual refuz al acestora ar putea determina o altă opțiune din partea aleșilor locali ai PSRM. Cu Andrei Năstase primar, teoretic, ar putea apărea și alte variante, mai complicate, de asamblare a unei majorități în Consiliul municipal, însă o eventuală respingere a partenerului de guvernare socialist va fi greu de susținut”, a declarat Gheorghe Cojocaru într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
Istoricul mai spune că nu se știe cât, însă deocamdată cele două forțe politice, partenere și rivale în același timp, par a fi condamnate să continue împreună și la nivel central, și la nivel local.
„Propunerea președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, tot ea și liderul Partidului Socialiștilor, în adresa Blocului ACUM de a forma împreună majorități funcționale într-o serie de raioane, deși a rămas fără ecou la nivelul conducerii Blocului, a ajuns totuși la urechile celor din teritoriu. Drept dovadă este decizia consilierilor socialiști și a celor din partea Blocului ACUM din orășelul Râșcani de a-și uni eforturile în turul doi al alegerii primarului din localitate și de a prelua administrarea Consiliului orășenesc. După cum s-a făcut cunoscut, decizia reprezentanților Blocului ACUM din Râșcani de a se asocia cu aleșii din partea socialiștilor are drept model alianța la guvernare între cele două formațiuni”, a notat Gheorghe Cojocaru.
În opinia sa, odată ce gheața a fost spartă, vor urma și altele în diverse localități, în cele circa 25 de raioane despre care a vorbit și președintele Igor Dodon. „Însă întrebarea întrebărilor până la urmă este ce se va întâmpla în capitală, dacă în Consiliul municipal se va constitui sau nu o alianță a celor două forțe care guvernează astăzi, mai ales că acestea ar avea împreună o majoritate mai mult decât confortabilă. Nimic nu poate fi exclus în politica de pe malul Bâcului, însă toate deciziile vor trebui luate la momentul cel mai potrivit”, a mai spus istoricul.