O formaţiune politică cheamă forţele democratice să-l înlăture de la putere pe şeful statului
https://www.ipn.md/ro/o-formatiune-politica-cheama-fortele-democratice-sa-l-inlature-de-7965_965875.html
„Delegaţia Politică Naţională a Partidului Naţional Liberal (PNL) îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu evidentele derapaje antidemocratice, la care s-a dedat Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin care, într-o recentă conferinţă de presă, a proferat ameninţări iresponsabile la adresa autorităţilor locale unde comuniştii au rămas în opoziţie după ultimele alegeri locale.”, se spune într-o declaraţie a PNL.
De fapt, Preşedintele comunist, în numele administraţiei centrale, a declarat “un război total” administraţiilor regionale în care comuniştii n-au obţinut majoritatea în consiliile raionale. O asemenea abordare a actului politic este inadmisibilă într-un stat, membru al Consiliului Europei şi aspirant la calitatea de membru al Uniunii Europene, - menţionează autorii declaraţiei.
PNL consideră că această abordare, se poate solda cu regrese semnificative în procesul de modernizare a instituţiilor statului şi de pregătire a R. Moldova pentru a iniţia, în sfârşit, reformele cerute de angajamentele în faţa UE.
PNL cheamă forţele democratice din R. Moldova să înceapă procedura de înlăturare de la putere a Preşedintelui Voronin pentru încălcarea Constituţiei şi consideră ca numai unirea eforturilor acestora este de natură să contracareze isteria postelectorală a liderilor PCRM şi să pregătească accelerat condiţiile pentru curmarea definitivă a dezmăţului comunist în societate.
Vladimir Voronin, referindu-se la faptul că în majoritatea raioanelor au fost alese conduceri necomuniste, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că este absolut neclar modul în care se va realiza de acum încolo conlucrarea autorităţilor centrale cu cele locale. El a acuzat faptul că în majoritatea raioanelor, puterea locală s-a situat în opoziţie intransigentă faţă de puterea centrală. Cu toate acestea, declară Vladimir Voronin, puterea centrală nu poate să fie şi nici nu va fi indiferentă faţă de tot ce se întâmplă în teritoriu. În situaţia ce s-a creat, puterea va merge pe calea concentrării mijloacelor bugetare în scopul realizării proiectelor strategice de dezvoltare regională, între care se numără construcţia unor reţele de drumuri de importanţă republicană, modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă, crearea unui sistem modern de irigare, a spus şeful statului.