logo

O familie din raionul Ialoveni acuză medicii că le-ar fi traumatizat copilul la naştere


https://www.ipn.md/ro/o-familie-din-raionul-ialoveni-acuza-medicii-ca-le-ar-fi-traumatizat-copilul-la--7967_1030429.html

Un cuplu din raionul Ialoveni de mai bine de un an îşi căută dreptatea în instantele de drept, dar şi în instituţiile medicale. Un moment care urma să le aducă fericirea în familie, naşterea mult aşteptatului copil, s-a transformat într-un şir de grele încercări şi drumuri pe la medici din ţară şi de peste hotare. Părinţii copilului, care la vârsta de un an şi jumătate nu merge şi are practic în fiecare zi convulsii, afirmă că fetiţa a suferit un traumatism grav la naştere, iar personalul medical care s-ar face de vină încearcă să ascundă acest lucru.

Tatăl copilului, Radu Clichici, a declarat pentru IPN că fetiţa a fost adusă pe lume în aprilie 2015, la maternitatea din Ialoveni, şi nimic nu prevestea momentele nefericite, pentru că numeroasele investigaţii arătau că sarcina decurge fără probleme, iar fătul se dezvoltă aşa cum trebuie. Bărbatul spune că la naştere, din cauza neprofesionalismului şi a incompetenţei medicului, copilul a suferit o asfixie spastică. Medicii l-au convins că fetiţa a aspirat lichid amniotic, dar că se reface repede. A doua zi după naştere, la insistenţa tatălui, copilul a fost transferat în Secţia reanimare a Institutului Mamei şi Copilului. După un şir de investigaţii, a fost diagnosticat cu meningită, apoi diagnoza a fost exclusă şi s-a invocat faptul că mama ar fi suferit o infecţie pe perioada sarcinii care a şi cauzat complicaţiile la copil. Bărbatul afirmă însă că toate controalele şi testele recomandate pe perioada sarcinii nu au arătat nimic suspect.

Radu Clichici spune că după externarea de la Institutul Mamei şi Copilului, pentru că medicii nu au stabilit un diagnostic clar şi nu au putut face prognoze cum se va dezvolta copilul, au plecat pentru investigaţii peste hotare. Medicii din Federaţia Rusă, unde au fost consultaţi, le-ar fi confirmat că fetiţa a suferit un traumatism grav la naştere, fiindu-i afectată sever o porţiune a creierului. Revenind în ţară, părinţii au depus o petiţie la Ministerul Sănătăţii. Din proprie iniţiativă, au apelat la medicina legală, care după trei luni, potrivit bărbatului, a concluzionat că copilul a fost traumatizat la naştere şi că medicii, apreciind incorect starea copilului, i-au administrat şi un vaccin care i-a agravat situaţia.

Tatăl fetiţei spune că un consiliu de medici, convocat de Ministerul Sănătăţii, a concluzionat că poate fi vorba despre o problemă genetică. Bărbatul insistă că toate testele recomandate în sarcină au arătat că copilul se dezvoltă fără abateri. La un an şi jumătate, fiica sa este purtată doar în braţe, nu merge, nu rosteşte niciun cuvânt şi are nevoie de tratament costisitor, inclusiv pentru calmarea crizelor care îi provoacă convulsii. Pentru că ambii părinţi sunt implicaţi în îngrijirea copilului, familia a rămas fără surse de venit. În situaţia dificilă în care s-au pomenit, speră ca autorităţile să acopere cheltuielile pentru tratament, iar persoanele care i-au distrus viaţa copilului să fie excluse din sistemul medical şi trase la răspundere. Radu Clichici spune că sunt şi alte familii care avut de suferit din cauza neglijenţei aceluiaşi medic. Bărbatul a cerut suspendarea acestuia din funcţie până la finalizarea anchetei, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Într-un răspuns la o solicitare a IPN, Ministerul Sănătăţii menţionează că în baza petiţiei depuse de către părinţii fetiţei, a fost convocată o comisie formată din mai mulţi specialişti de diferite profiluri, care după efectuarea investigaţiilor de rigoare a recomandat examinarea suplimentară a copilului în scopul stabilirii diagnosticului clinic.

„În perioada 19-26 august 2016, au fost studiate examenele clinice şi paraclinice realizate copilului în cadrul Institutului Mamei şi Copilului. Ca rezultat, consiliul medical extins, cu participarea directorului medical, şefului Secţiei neurologie, medicului genetician şi medicului curant din cadrul instituţiei medicale, a constatat că pentru precizarea diagnosticului clinic al copilului şi excluderea unei patologii congenitale sunt necesare un şir de investigaţii suplimentare”, se mai spune în răspunsul ministerului. Părinţii au fost invitaţi pentru internare la Institutul Mamei şi Copilului, Secţia neurologie, iar rezultatele finale ale investigaţiilor vor fi aduse la cunoştinţa acestora.

Contactat de IPN, directorul Spitalului raional Ialoveni, Mihail Cotovan, a declarat că acest caz este în gestiunea comisiei ministeriale şi atunci când vor fi pronunţate concluziile, vor fi luate anumite decizii. Cât ţine de solicitarea tatălui de a suspenda din funcţie medicul care a asistat la naştere, Mihail Cotovan a menţionat că nu are temei să ia o asemenea decizie. Medicul în cauză are o experienţă de 40 de ani şi a salvat sute de vieţi. O decizie în privinţa acestuia ar putea fi luată doar după ce vor fi prezentate concluziile comisiei.

Solicitat de IPN, ofiţerul de urmărire penală pe acest, Andrei Popov, a declarat că dosarul este în fază de urmărire penală şi nu a oferit mai multe detalii, invocând secretul anchetei.