logo

O expoziţie de fotografie evidenţiază problemele persoanelor cu dizabilităţi


https://www.ipn.md/ro/o-expozitie-de-fotografie-evidentiaza-problemele-persoanelor-cu-dizabilitati-7967_1007741.html

11 tineri cu dizabilităţi din diferite regiuni ale ţării îşi prezintă fotografiile surprinse la locul de muncă. Expoziţia este vernisată în scuarul monumentului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău şi poate fi vizitată de public până pe 25 septembrie. Fotografiile redau în imagini abilitatea tinerilor cu dizabilităţi de a munci, dificultăţile de angajare la serviciu şi inaccesibilitatea infrastructurii arhitecturale, transmite IPN.

„Expoziţia este la ediţia a cincea şi face parte dintr-un ansamblu de acţiuni de informare şi sensibilizare a opiniei publice şi a angajatorilor despre dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a munci alături de semenii lor”, a menţionat Ion Bulicanu, coordonator relaţii publice la Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu Dizabilităţi (CAJPD).

Directorul executiv al CAJPD, Vitalie Meşter, a spus că expoziţia încheie şirul de acţiuni organizate pe parcursul campaniei de comunicare: „Şi eu pot să lucrez”. Tinerii au învăţat tehnica photo-voice, metode de utilizare a fotografiei şi textului ca un instrument de documentare a problemelor de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi. Ei speră ca prin intermediul imaginilor să le fie auzită vocea de către angajatori, autorităţile publice şi de întreaga societate.

„Fotografiile pe care le-am realizat au vizat cazuri concrete ale persoanelor cu dizabilităţi angajaţi în câmpul muncii. Sper că expoziţia va fi un prim pas spre schimbarea situaţiei în procesul de angajare”, a spus Ion Ciobanu, student.

La Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din municipiul Chişinău sunt înregistrate108 persoane cu dizabilităţi. Alte 24 au fost plasate deja în câmpul muncii. Încă 10 persoane urmează cursuri de instruire, a menţionat Ala Cuciuc, directorul Centrului de Informare despre Piaţa Muncii

Potrivit datelor prezentate de CAJPD, în Republica Moldova există 180 de mii de persoane cu dizabilităţi, inclusiv 15 mii de copii. Din numărul total, 20% sunt angajaţi oficial în câmpul muncii.