logo

O echipă multinaţională inspectează Zona de Securitate


https://www.ipn.md/ro/o-echipa-multinationala-inspecteaza-zona-de-securitate-7965_1004104.html

O echipă multinaţională inspectează joi, 21 martie, unităţile şi obiectivele militare dislocate pe teritoriul Republicii Moldova, în Zona de Securitate. Preşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Republicii Moldova, Ion Solonenco, a declarat pentru IPN că partea transnistreană şi cea rusă din CUC şi-a exprimat dezacordul privind vizita delegaţiei.

Şefa Serviciului Relaţii Publice al Ministerului Apărării, Diana Grădinaru, a declarat pentru IPN că inspectările sunt desfăşurate în conformitate cu prevederile Documentului de la Viena din 2011, care este unul din principalele instrumente existente în cadrul dimensiunii politico-militare a cooperării internaţionale. „Reprezentanţii Federaţiei Ruse din cadrul CUC cunosc despre obligaţiile asumate de ţara lor prin adoptarea Documentului de la Viena din 2011 şi conştientizează îndatoririle ce revin părţii ruse în cazul când grupa de inspectori solicită inspectarea tuturor forţelor militare (ale ţărilor membre OSCE) dislocate într-o zona specificată”, a menţionat Diana Grădinaru. În conformitate cu prevederile Documentului de la Viena din 2011, vizite similare sunt desfăşurate pe teritoriul Republicii Moldova de 3 ori pe an.

Documentul de la Viena asigură cadrul necesar organizării unor măsuri adecvate în domeniul controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării prin desfăşurarea periodică a unor inspecţii de verificare a respectării angajamentelor asumate de ţările membre OSCE. În acest context, anual în Republica Moldova vin echipe de experţi militari din ţările OSCE care inspectează unităţile militare naţionale. Pasibile inspectării sunt atât unităţile, formaţiunile şi obiectivele militare ale statului-gazda, cât şi cele ale altor state membre ale OSCE care se găsesc pe teritoriul statului inspectat. În cazul dat este vorba despre unităţile şi formaţiunile militare ale Federaţiei Ruse dislocate în regiunea transnistreana a Republicii Moldova.