logo

O echipă de avocați și-au unit eforturile pentru reformarea avocaturii


https://www.ipn.md/ro/o-echipa-de-avocati-si-au-unit-eforturile-pentru-reformarea-avocaturii-7542_1065352.html

COMUNICAT DE PRESĂ

 

15 aprilie 2015

 

O echipă de avocați și-au unit eforturile pentru reformarea avocaturii

O societate democratică şi solidă nu poate exista fără o avocatură independentă, apolitică, transparentă, puternică şi onestă. Avocatura din Republica Moldova are restanțe serioase la aceste capitole. De la declararea independenței, în interiorul avocaturii nu au avut loc schimbări majore.

În 2015 au loc alegeri în organele de autoadministrare ale avocaturii din Republica Moldova. 12 avocaţi din Baroul Chișinău, care constituie Echipa Avocaţii pentru Avocaţi, în baza unor principii și viziuni comune, şi-au unit eforturile pentru a contribui la reformarea avocaturii. Este pentru prima dată când mai mulți avocați candidează în echipă în organele de autoadministrare ale avocaturii. Ei sunt conștienți că doar acționând în echipă vor izbuti să schimbe lucrurile în bine.

Echipa Avocaţii pentru Avocaţi include persoane cunoscute mediului profesional, care demonstrează fidelitate vocaţiei de avocat și corectitudine în activitate. Cei 12 avocați sunt: Natalia MOLOŞAG, Mihai LUPU, Vladislav GRIBINCEA, Veaceslav ŢURCAN, Feodosia TÎSCIC, Nicolae ROŞCA, Dorin POPESCU, Laura URSCHI, Eduard DIGORE, Ana BERIOZCHIN, Tudor OSOIANU și Mariana CRICLIVAIA.

Activitatea echipei se axează pe următoarele principii: eficienţa organelor de autoadministrare; transparenţa decizională; toleranţă zero faţă de corupţie; consolidarea independenţei, libertăţii şi auto-reglementării profesionale; supremaţia legii; excluderea conflictelor de interese; promovarea avocaţilor cu reputaţie ireproşabilă şi pregătire profesională solidă; promovarea egalităţii în şanse.

În scopul consolidării instituţiei avocaturii şi eficientizării activității acesteia, echipa Avocaţii pentru Avocaţi își propune următoarele priorităţi: sporirea eficienţei şi transparenţei organelor de conducere ale Uniunii Avocaţilor; promovarea garanţiilor sociale echitabile pentru avocaţi, inclusiv promovarea şi apărarea intereselor avocaţilor în domeniul fiscalităţii, asigurării sociale şi medicale, implementarea unui mecanism de susţinere a avocaţilor în dificultate; elaborarea unui sistem transparent, corect şi profesionist de accedere în profesia de avocaţi, sporirea colaborării Uniunii Avocaţilor cu autorităţile publice; intensificarea relaţiilor externe ale UA; implicarea accentuată a Uniunii Avocaţilor în reforma justiţiei. Platforma Echipei conține acțiunile detaliate pe care aceasta le propune.

Invităm avocații Baroului Chișinău să se implice şi să contribuie la consolidarea avocaturii. Chemăm avocații să participe la Adunarea Generală din 24 aprilie 2014. De asemenea, chemăm avocații din țară să delege pe cei mai buni pentru o discuţie sinceră şi profesională la Congresul Uniunii Avocaților din 22 mai 2015.

Susțineți schimbarea în avocatură.

* * *

Ne puteți contacta prin e-mail (a se vedea platforma) sau pe facebook.