logo

O declarație pro-europeană a fost votată la mitingul de duminică


https://www.ipn.md/ro/o-declaratie-pro-europeana-a-fost-votata-la-mitingul-de-duminica-7967_1008854.html

Mii de cetăţeni adunaţi duminică, 3 noiembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale au votat o declaraţie în susţinerea parcursului ireversibil al integrării europene a Republicii Moldova. În textul declarației se menționează că cetăţenii Republicii Moldova, întruniţi în PMAN în ajunul Summitului de la Vilnius, proclamă opţiunea europeană drept singura opţiune corectă pentru viitorul țării şi singura şansă pentru a asigura drepturile şi libertăţile cetăţenilor, transmite IPN.

„Ne angajăm ca fiecare în comunitatea sa să promoveze valorile europene. Acest moment major ne cere să fim solidari şi hotărâţi în alegerea noastră. Încurajăm Guvernul să reziste tuturor presiunilor politice interne şi externe şi cerem clasei politice să dea dovadă de unitate şi maturitate pentru cauza europeană. Apreciem cu recunoştinţă sprijinul acordat de UE ţării noastre în această perioadă. Viitorul Republicii Moldova se decide acum. Viitorul este în UE. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, se spune în declaraţie.

Mulţimea din PMAN a ridicat mâinile în semn că votează declaraţia pentru Europa. Mitingul de susținere a parcursului proeuropean a fost deschis cu intonarea Imnului de Stat de către soprana Valentina Naforniță. La manifestaţie au venit oameni din toate raioanele republicii, care au arborat mii de tricoalore şi drapele ale UE. Unii manifestanți și-au făcut apariția în PMAN într-un mod inedit. Grupul din raionul Orhei a intrat în piață acompaniat de o orchestră.

Președintele raionului Leova, Efrosinia Greţu, a spus că peste 900 de persoane din Leova au venit să participe benevol la mitingul organizat de către coaliția de guvernare pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Aceasta a specificat că integrarea europeană este unica șansă de dezvoltare a republicii, de modernizare a infrastructurii și a localităților rurale. Integrarea europeană va ajuta economia națională să îmbunătățească calitatea vieții pensionarilor și să creeze locuri de muncă.

Ion Drăgan, locuitor al orașului Nisporeni, a dat citire unei epigrame: „Săraci, flămânzi și goi /În Europa vom intra și noi / Dar când de toate vom avea/ cum oare vom ieși din ea?”. Acesta a spus că este pensionar după 43 de ani de muncă şi speră că integrarea europeană va oferi posibilitatea unor pensii mai decente.

Potrivit organizatorilor, în PMAN s-au adunat peste 60 de mii de oameni.