Între Chișinău și Kiev au avut loc consultări referitor la un eventual termen în care ar putea fi introduse restricții pe teritoriul Ucrainei pentru automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene. Deocamdată însă nu există o decizie în acest sens. Dacă se va lua, partea ucraineană va informa părțile interesate. Precizările sunt făcute de către Ambasada Ucrainei în Republica Moldova într-un răspuns pentru Agenția de presă IPN.
Ambasada ucraineană menționează că, în prezent, mașinile a căror ieșire din Republica Moldova nu este interzisă pot trece frontiera de stat a Ucrainei. „Automobilele, care traversează frontiera de stat trebuie să posede plăcuțe de înmatriculare și documente care respectă legislația internațională. Datorită acestui fapt, șoferii și pasagerii vor fi mai protejați în caz de accidente de circulație, la plata compensațiilor de asigurare etc., și vor facilita foarte mult călătoriile nu numai în Ucraina, ci și în multe alte țări”, se precizează în răspuns.
Guvernul Ucrainei pregătește și analizează cu atenție toate consecințele posibile ale stopării trecerii prin frontiera de stat a autovehiculelor ale căror plăcuțe și documente nu respectă cerințele Convenției de la Viena privind traficul rutier din 1968, dar și alte acorduri internaționale existente.
Începând cu 1 septembrie 2018, proprietarii de mijloace de transport domiciliați în regiunea transnistreană pot solicita numere de înmatriculare neutre, oferite de către autoritățile Republicii Moldova, care le permite circulația în traficul rutier internațional. La mijlocul lunii ianuarie, Biroul pentru reintegrare a introdus „ un regim de testare” la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului, acestora fiindu-le restricționată trecerea, însă la care a renunțat la scurt timp. Ulterior, premierul Ion Chicu spunea că Ucraina nu va admite accesul automobilelor cu numere transnistrene vechi, începând cu 1 aprilie. Potrivit lui, instituțiile statului au făcut un test să vadă cum funcționează când automobilele nu trec. „Ce va fi după 1 aprilie, când Ucraina nu va permite circulația cetățenilor noștri cu numere transnistrene, vom vedea”, a declarat prim-ministrul.
Cât ține de circulația automobilelor cu numere neutre, Ambasada României la Chișinău menționează că pe teritoriul României pot circula, potrivit legislației naționale și convențiilor internaționale la care România este parte, autovehiculele înmatriculate în alte state care sunt subiecte de drept internațional. „Drept urmare, autovehiculele înmatriculate potrivit Deciziei protocolare cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu desfășoară activități comerciale, din 24 aprilie 2018, în condițiile Convenției de la Viena din 1968 asupra circulației rutiere, la care Republica Moldova este parte, și în conformitate cu legislația subsecventă adoptată în Republica Moldova, pot trece frontiera de stat și pot circula pe drumurile publice din România”, se menționează într-un răspuns al Ambasadei României pentru IPN.