În toamna anului curent, la Străşeni ar putea fi deschis un Colegiu de Inginerie. Un proiect în acest sens a fost iniţiat acum doi ani de compania germană „Draexlmaier”, care este unul dintre investitorii străini în cadrul Zonei Economice Libere (ZEL) Bălţi. Potrivit administratorului principal al ZEL, Marin Ciobanu, acest parteneriat a fost iniţiat din necesitatea de a instrui ingineri de specialitate, care, ulterior, să activeze în cadrul Zonei Economice.
Marin Ciobanu a declarat la o conferinţă de presă la IPN, că pentru crearea colegiului, partea germană acordă un grant de 1,6 milioane de euro. Potrivit lui, în prezent în ţară avem 46 de colegii, însă acestea nu sunt dotate cu baza tehnico-materială necesară. „În acest sens, la Străşeni am iniţiat acum doi ani deschiderea unui Colegiu de inginerie. Sperăm că în toamna acestui an îşi va începe activitatea. Acest colegiu a fost creat în baza unui parteneriat între mediul de afaceri şi Colegiul ca şi instituţie”, a menţionat Marin Ciobanu.
Administratorul ZEL Bălţi a menţionat că „Draexlmaier” a iniţiat mai multe parteneriate de acest gen în ultimii ani. Unul dintre acestea este parteneriatul cu Şcoala profesională nr. 5 din Bălţi. „Aici elevii sunt instruiţi după modelul german de către traineri din cadrul companiei. Curricula de studii este ajustată la cerinţa pieţei şi la necesitatea companiei „Draexlmaier”, a afirmat Marin Ciobanu.
În opinia sa, cea mai dramatică situaţie în studiile de specialitate din Moldova se înregistrează la nivelul managementului mijlociu. „Şi anume, managerii operativi şi funcţionali – tehnicieni, şefi de schimburi, producere, logistică. Această pătură la noi lipseşte”, a continuat Marin Ciobanu.
Un alt parteneriat lansat de de către compania germană, este şi cel cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, unde a fost creată o specialitate nouă – inginerie şi management în transport. „Este îmbucurător faptul că dacă înainte toţi tinerii mergeau şi depuneau actele la studii în juridică, acum specialitatea cea mai întrebată este inginerie şi management în transport. Tinerii, înainte de a se înscrie la aceste studii, fac o excursie la compania „Draexlmaier”, văd care sunt posibilităţile”, a afirmat Marin Ciobanu.
Potrivit lui, concernul german a investit foarte mult în Universitate, a dotat-o cu calculatoare. Totodată, compania plăteşte profesori din Germania care vin şi le predau studenţilor. În plus, 16 tineri beneficiază de o bursă de 100 de euro lunar.