logo

O companie acuză că ar putea fi deposedată de un imobil de 500 de mii de euro


https://www.ipn.md/ro/o-companie-acuza-ca-ar-putea-fi-deposedata-de-7967_1067964.html

Reprezentanții unei companiei slovene, „A5 Plus Nepremicnicne Poslovanje D.O.O.”, acuză că ar putea rămâne fără un imobil în centrul Chișinăului, în valoare de 500 de mii de euro. După un an și jumătate de la tranzacție, compania  fost înștiințată că, în cadrul unui proces judiciar intentat de un fost proprietar al imobilului, Judecătoria Chișinău a anulat contractul de cumpărare, iar pe clădire a fost pus sechestru.  

Într-o conferință de presă la IPN, Marisa Kurilo, directoarea „A5 Plus Nepremicnicne Poslovanje D.O.O.”, a declarat că compania își desfășoară activitatea în domeniul investițiilor pe piața imobiliară.

Avocatul Ion Crețu a povestit cum a ajuns imobilul în proprietatea  companiei slovene. În iulie 2016, a fost contactat pentru a acorda asistență juridică la încheierea contractului de vânzare-cumpărare a unui bun imobil din strada Veronica Micle. Anunțul despre vânzarea bunului era plasat pe pagina electronică a unei bănci comerciale, iar ca urmare compania slovenă a înaintat oferta. Prețul convenit a fost de 500 de mii de euro.

Apărătorul spune că a verificat informația din Registrul bunurilor imobile și a constatat că, la situația din 2011, compania SA „Liga 2” avea datorii față de „Moldindconbank”. Pe 1 martie 2012, „Moldindconbank” ca creditor garantat vinde bunul respectiv companiei „Star-Trans-Grup” . Iar „Star-Trans-Grup”, în 2016, peste patru ani, îl vinde companiei „A5 Plus Nepremicnicne Poslovanje D.O.O.”. Ulterior, a fost încheiat contractul între cele două companii, cu acordul băncii.

Apărătorul a mai spus că „A5 Plus Nepremicnicne Poslovanje D.O.O.” este un dobânditor de bună credință, care nu a cunoscut și nici nu a avut de unde să cunoască despre existența unor  litigii în privința acelui bun.

Un alt avocat, Gregor Klemencic, spune că apărătorii sunt în așteptarea părții motivate a hotărârii de judecată, după care vor fi decide acțiunile de mai departe. În viziunea sa, o soluție ar fi negocierile între companii sau judecarea acestei cauze de către o judecătorie arbitrară dintr-un al treilea stat, nici Republica Moldova, nici Slovenia.

Nicolai Grishkun, co-fondator al companiei, a solicitat opinia a doi experți, unul din Germania și altul din Ungaria. Cei doi au opiniat că în acest caz cererea de chemare în judecată trebuia să fie respinsă în momentul depunerii. Decizia pe care a luat-o magistratul de la Chișinău arată că fie nu cunoaște legea, fie există componenta coruptibilă, a mai spus Nicolai Grishkun.