O comisie specială va verifica suplimentar procedura de preselecţie naţională din acest an a concursului Eurovision Junior Song. Consiliul de Observatori (CO) al IPNA Compania Teleradio-Moldova a dispus crearea de urgenţă a acesteia în urma mai multor reclamaţii şi cereri de contestare a concursului, venite pe adresa CO, transmite IPN.
Aurelia Peru-Bălan, preşedinte CO, a spus în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului că această comisie, în care a fost delegat şi un membru CO, va procesa modalitatea desfăşurării şi respectării regulamentului competiţiei muzicale. Chiar dacă va descoperi careva încălcări, comisia respectivă nu va putea anula rezultatele concursului sau descalifica câştigătorul. Membrii CO au menţionat că aceasta comisie va urmări desfăşurarea etapei naţionale de preselecţie a concursului şi în ediţiile următoare, dat fiind că acesta este tot mai mult criticat şi declanşează nemulţumiri din partea participanţilor, acuzând organizatorii de netransparenţă.
Anul curent un grup de iniţiativă, între care părinţi, coregrafi, profesorii de muzică ai unor participanţi la concurs au semnat o petiţie prin care acuză organizatorii că au încălcat grav regulamentul de bază, iar juriul a fost neobiectiv la selectarea câştigătorului. Artistul Poporului Vasile Moroşanu, liderul grupului de iniţiativă, a informat membrii CO că piesa câştigătoare are o durată mai mare de 3 min, iar versurile în limba străină constituie mai mult de 50 de procente din întreg textul, acestea fiind doar câteva dintre abaterile de la regulamentul concursului de preseleţie. De asemenea, membrii grupului de iniţiativă au afirmat că numele câştigătorului a fost ştiut de la bun început, deoarece atunci când Moldova a confirmat participarea a fost specificat şi numele participantului, deşi concursul încă nu avuse loc.
Directorul postului public TV Moldova 1, Mircea Surdu, unul din membrii comitetului de organizare Eurovision Junior Song, a menţionat că, în general, acest concurs, inclusiv etapa naţională, este unul destul de costisitor şi că, în cea mai mare parte, părinţii îşi asumă cheltuielile de participare a copiilor lor. Potrivit lui, Compania Teleradio-Moldova nu poate organiza o preselecţie publică cu un show pe măsură, deoarece aceasta costă mulţi bani. La acest concurs participă nouă ţări europene. Republica Moldova nu este pregătită tehnic şi nici obligată să participe, a mai spus Mircea Surdu.
La data de 31 octombrie curent, Republica Moldova va trebui să confirme organizatorilor de la Kiev, pentru că aici va avea loc finala Eurovision Junior, numele participantului din partea Republicii Moldova. Rafael Bobeică, cu melodia Cum să fim, a fost selectat pentru a reprezenta Moldova la Eurovision Junior. Juriul i-a acordat băiatului maximumul de 62 de puncte în cadrul preselecţiei naţionale , organizate de televiziunea publică. Eurovision Junior va avea loc la 30 noiembrie, iar Republica Moldova ar putea participa pentru a patra oară.