O comisie specială va examina cine a permis evacuarea apei din lacul Valea Morilor în lipsa unui proiect
https://www.ipn.md/ro/o-comisie-speciala-va-examina-cine-a-permis-evacuarea-apei-7967_963944.html
Direcţia Construcţii Capitale va anunţa un concurs pentru evacuarea nămolului din lacul Valea Morilor şi amenajarea zonei, conform unei decizii, aprobată joi, 15 martie, de Consiliul Municipal Chişinău. Cheltuielile pentru proiectare vor fi suportate din bugetul municipal.
Primarul interimar al capitalei, Veaceslav Iordan, a informat consilierii municipali că a decis, acum o lună, stoparea lucrărilor de evacuare a nămolului din lac, pe motiv că nu exista un proiect de îndeplinire a lucrărilor. Potrivit primarului, până în prezent, au fost cheltuiţi 870 de mii de lei.
Consiliul Municipal a mai format o comisie specială care urmează să analizeze situaţia creată la Valea Morilor, în particular, cine a permis evacuarea apei şi a nămolului din lac, în lipsa unui proiect. Aceeaşi comisie va examina şi modalitatea de curăţare a lacului.
Veaceslav Iordan a mai declarat că pentru zona lacului Valea Morilor urmează să fie desfăşurate concursuri investiţionale pentru amenajare, care prevăd inclusiv construcţia unui complex hotelier şi a unui restaurant.
Evacuarea apelor şi curăţarea de nămol a lacului din Parcul Valea Morilor a început la 27 octombrie, fiind efectuată de Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi. O dispoziţie în acest sens a fost semnată de primarul interimar de atunci, Vasile Ursu. Potrivit acestuia, lucrările urmau să se desfăşoare în conformitate cu prevederile Planului de acţiuni privind dezvoltarea generală a teritoriului din Parcul Valea Morilor, aprobat prin Hotărâre de Guvern şi inclus în proiectele publice prioritare de dezvoltare a municipiului Chişinău.
Ideea reconstrucţiei zonei Valea Morilor şi curăţarea lacului de nămol a apărut ca urmare a incidentului din vara curentă, când din cauza stratului mare de nămol şi a lipsei de oxigen în apă, în lac au pierit peste 3 tone de peşte. Primăria Chişinăului de comun cu Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale au propus atunci ca apa şi nămolul din lac să fie evacuate, iar fundul bazinului şi malurile acestuia să fie acoperite cu dale de granit.
Parcul „Valea Morilor” şi lacul din această zonă au fost construite în anul 1952. Suprafaţa întregii zone este de 102 hectare, dintre care pe 36 de hectare se întinde lacul.