logo

O comisie expertizează materialele de construcţie folosite la mansarda care a ars


https://www.ipn.md/ro/o-comisie-expertizeaza-materialele-de-constructie-folosite-la-mansarda-care-a-ar-7967_1012459.html

O comisie de la Primăria municipiului Chişinău a început evaluarea documentaţiei de proiect şi a materialelor din care a fost construită mansarda care a ars în incendiul produs la 1 mai în sectorul Botanica. Rezultatele vor fi anunţate într-o săptămână. Sâmbătă, 3 mai, membrii comisiei s-au întâlnit la faţa locului cu locatarii apartamentelor care au ars, transmite IPN.

Consilierul municipal Oleg Cernei, membru al comisiei, a spus că din 2010, de când mansarda a fost transmisă la balanţa Asociaţiei locatarilor, s-au făcut lucrări suplimentare. Persoanele şi-au construit cerdace, şi-au montat conductoare şi cabluri electrice fără avizul autorităţilor. Luni, 5 mai, la Primărie va avea loc o şedinţă, fiind chemaţi şi reprezentanţii companiei „Stil Casa”, care a construit mansarda. Alesul local a mai spus că apartamentele din mansardă au fost vândute la preţuri exagerate, cu 550 de euro pentru un metru pătrat, iar profiturile proprietarilor firmei au alcătuit  50% din suma investită în apartamente.

Tot luni, va fi convocată Comisia fondului de rezervă, la care se va decide ajutoarele pe care  autorităţile locale le vor aloca persoanelor ale căror apartamente au ars. Vicepretorul sectorului Botanica, Boris Prepeliţă, a spus că această companie care a construit mansarda mai are construcţii în Chişinău şi o soluţie ar fi ca toţi oamenii ale căror apartamente au ars să fie cazaţi acolo.

Una dintre persoanele care a rămas fără apartament a spus că a plătit 33 de mii de euro pentru locuinţă, bani luaţi în împrumut de la bancă pentru 15 ani. Femeia are doi copii, unul de 5 ani şi altul de 10 ani, şi stă temporar la sora sa, dar nu ştie ce va face mai departe. Familia nu a reuşit să ia nimic din casă, nici măcar documente. A ars totul în ce a investit, mobilă nouă, tehnică, haine, mobilier.

O altă persoană, care are un copil de opt luni, spune că apartamentul îl are de trei ani, timp în care a investit în reparaţie şi mobilier. Apartamentul a costat familia 36 de mii de euro, bani de asemenea luaţi cu împrumut. Dacă autorităţile nu-i va ajuta, vor trebui să plece peste hotare.

Şi persoanele de la etajul cinci al blocului, de sub mansardă, au avut de suferit. Apartamentele au fost inundate în timpul lichidării incendiului. O femeie a spus că apa a pătruns în întreaga casă, a distrus pereţii, tavanul şi mobilierul.

În mansarda din strada Independenţei 10/2 au ars în total 28 de apartamente. Iniţial autorităţile anunţau că doar 12 erau locuibile. Ulterior s-a stabilit că în toate cele 28 de apartamente locuiau persoane. Versiunea preliminară este că incendiul a pornit de la un scurtcircuit, dar  se examinează şi versiunea privind neatenţia la utilizarea focului deschis.