logo

O butelie cu benzină care a luat foc a cauzat arsuri profunde unui copil de 5 ani


https://www.ipn.md/ro/o-butelie-cu-benzina-care-a-luat-foc-a-cauzat-arsuri-profunde-unui-copil-de-5-an-7967_1015064.html

Jocul cu chibriturile în preajma unei butelii cu benzină s-a soldat cu urmări grave pentru un băieţel de 5 ani din raionul Basarabeasca. Şeful Secţiei arsuri a Institutului Mamei şi Copilului, Gheorghe Vicol, a declarat pentru IPN, că băieţelul se juca în preajma unei butelii cu benzină cu chibrituri lăsate la îndemână, iar flăcările care au izbucnit l-au ars.

Băieţelul era singur acasă în timpul incidentului, fiind salvat de către vecini. Micuţul a fost transportat de la Spitalul raional Basarabeasca în capitală cu serviciul Aviasan, cu multiple arsuri pe picioare şi mâini, şi internat în stare gravă în Secţia reanimare a Institutului Mamei şi Copilului. Medicul a spus că flăcările i-au provocat arsuri profunde, iar copilul va rămâne cu sechele pe viaţă. Tragedia nu s-ar fi produs dacă minorul ar fi fost supravegheat.

Gheorghe Vicol spune că vara şi toamna cazurile de arsuri cu substanţe inflamabile în rândul copiilor sunt în creştere. „Copiii caută ceva nou şi vor să experimenteze cu toate obiectele din jur, inclusiv cele periculoase, lăsate la îndemână, iar consecinţele sunt tragice. Arsurile provocate de flăcări reprezintă circa 18% din toate cazurile de arsuri la copiii în vârstă de până la 5 ani”, a mai spus medicul.

Specialiştii atenţionează că multe accidente cu implicarea copiilor cu vârsta de până la 5 ani se întâmplă când părinţii îi lasă nesupravegheaţi. De aceea, părinţii sunt îndemnaţi să roage pe cineva dintre prieteni să stea cu copiii, iar dacă nu au la cine apela să ia copiii cu ei. Medicii recunosc că este mai dificil pentru părinţi, dar mai sigur pentru cei mici.

Potrivit unui studiu efectuat de Proiectul REPEMOL, în cadrul Campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău!”, care a analizat cunoştinţele, atitudinile şi practicile persoanelor care au în grijă copii de la 0-5 ani, doar 27,2% dintre părinţii conştientizează risc de izbucnire a unui incendiu în gospodărie. Totodată, conform datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, anul trecut 2427 de copii cu vârsta între 0-5 ani au fost traumatizaţi în Republica Moldova, 51 dintre aceştia au decedat.