logo

O baterie a perforat esofagul unui copil de aproape 2 ani


https://www.ipn.md/ro/o-baterie-a-perforat-esofagul-unui-copil-de-aproape-2-ani-7967_1015769.html

Un copil de aproape doi ani riscă să nu mai poată mânca normal în următorii ani din cauza unei baterii pe care a înghiţit-o şi care i-a afectat esofagul. Copilul a găsit bateria prin casă, a înghiţit-o şi a stat cu ea blocată în esofag mai bine de 6 ore. Părinţii s-au adresat la Spitalul raional Hânceşti, dar din cauza situaţiei critice copilul a fost transferat la Chişinău.

Şefа Secţiei endoscopie, Valentinа Raşcov, a declarat pentru IPN că fetiţa a suferit o perforaţie profundă a esofagului cauzată de acizii din baterie, care s-au dizolvat la contactul cu mucoasa esofagiană. Există un risc sporit ca ulceraţia să provoace o hemoragie sau o îngustare a esofagului. Copila va fi supusă unui tratament endoscopic pentru o perioadă de circa 2 ani pentru a-i fi lărgit esofagul ca să poată mânca normal.

Medicul secţiei în care este internat copilul a spus că starea de sănătate a acestuia este în afara pericolului, însă deocamdată este hrănit prin sondă. Medicul a spus că o baterie sau un magnet, care la prima vedere par nişte obiecte inofensive, pot duce la moartea copilului. Pentru a evita cazurile fatale este necesară intervenţia de urgenţă a medicilor.

Părinţii sunt atenţionaţi să fie atenţi la lucrurile mărunte pe care le lasă în preajma copiilor. Chiar şi după intervenţii chirurgicale complicate şi perioade îndelungate de tratament, de înlăturare a efectelor negative cauzate de aspirarea corpilor străini, unii dintre copii nu se refac complet niciodată.

Medicii susţin că cea mai importantă acţiune pentru prevenirea unor cazuri tragice de aspirare a corpilor străini de către copii sau chiar de sufocare este să strângă din casă orice obiect mic, precum magneţii şi bateriile, şi să le dosească în dulapuri, unde copilul nu poate ajunge. Conform datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, anul trecut 2427 de copii cu vârsta între 0-5 ani au fost traumatizaţi în condiţii casnice, 51 dintre aceştia au decedat.