logo

O asociație patronală recomandă înregistrarea asociațiilor de coproprietari în condominiu


https://www.ipn.md/ro/o-asociatie-patronala-recomanda-inregistrarea-asociatiilor-de-coproprietari-in-c-7967_1038948.html

Înregistrarea asociațiilor de coproprietari în condominiu le va permite locatarilor să decidă cum să gestioneze curțile de bloc și să evite situațiile în care sunt oferite autorizații de construcție a blocurilor noi în interiorul curților. Sugestia de a forma și înregistra asociații de coproprietari în condominiu vine din partea Asociației Patronale a Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu.

Miercuri, 20 decembrie, la o conferință de presă al IPN, Ianuş Cuşnir, reprezentant al asociației patronale, a spus că, la 17 ani de la adoptarea Legii condominiului în fondul locativ, care le permite locatarilor unui bloc să înregistreze o asociație de coproprietari în condominiu, în curțile multor blocuri din Chișinău, unde nu există astfel de asociații, prin decizii ale Primăriei sau prin decizii ale instanțelor de judecată sunt oferite autorizații de construcție a blocurilor noi. De aici, nemulțumiri și proteste.

Potrivit lui Ianuş Cuşnir, din moment ce este înregistrată asociația de coproprietari în condominiu, nu autoritățile locale, ci locatarii gestionează terenul aferent blocului. Înregistrarea asociației le permite locatarilor să decidă dacă permit sau nu  unui agent economic sau altuia să ridice o construcție nouă în curtea blocului. „Beneficii sunt multe. Noi intrăm în proprietatea terenului blocului locativ și stopăm construcția blocurilor noi în curtea în care noi locuim. Noi putem terenul aferent să-l îngrădim, să limităm accesul persoanelor străine, putem amenaja un teren de joacă pentru siguranța copiilor”, a spus Ianuş Cuşnir.

Alexei Raeţchi, şi el reprezentant al asociației patronale, a spus că agenții economici urmăresc cu rea intenție curțile de bloc unde nu sunt înregistrate astfel de asociații, pentru a ridica noi blocuri. Construcția blocurilor noi în curțile blocurilor deja existente le permite mai ușor să racordeze noua clădire la rețelele de apeduct, canalizare, termoficare și gaze naturale. Totodată, zonele din preajmă sunt deja amenajate, au o infrastructură dezvoltată, nu necesită mari investiții și mai ușor pot corespunde cerințelor potențialilor clienți.

Actualmente în Chișinău există patru forme principale de administrare a fondului locativ. Întreprinderile municipale pentru gestionarea fondului locativ (ÎMGFL) administrează 1559 de blocuri sau 43% din numărul total. Asociațiile de proprietari a locuințelor privatizate (APLP) administrează 1006 blocuri. Cooperativele de construcții a locuințelor (CCL) au în gestiune 105 din blocuri. Asociațiile de coproprietari în condominiu este cea mai nouă formă de gestionare. Potrivit datelor Asociației Patronale a Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu, în municipiul Chișinău ar exista peste 650 de asociații de coproprietari în condominiu.