logo

O altă persoană răpită la Chișinău și transportată la Tiraspol. „Acțiunile autorităților constituționale conțin fapte abuzive”, Promo-LEX


https://www.ipn.md/ro/o-alta-persoana-rapita-la-chisinau-si-transportata-la-tiraspol-actiunile-autorit-7967_1043277.html

Fostul șef al așa-zisului Departament de Interne din stânga Nistrului, Ghenadi Kuzmiciov, a fost răpit și transportat pe teritoriul aflat în afara controlului autorităților constituționale de către reprezentanții miliției din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, cu implicarea organelor de forță constituționale. Asociația Promo-LEX condamnă practicile de colaborare între organele constituționale de poliție și structurile ilegale din stânga Nistrului și reiterează că, potrivit Constituției, justiția se realizează doar de către autoritățile constituționale, care trebuie să decidă asupra aplicării prevederilor legale, transmite IPN.

Recent, Ghenadi Kuzmiciov, deplasându-se pe traseul Chișinău – Leușeni, a fost oprit de către un echipaj al Inspectoratului Național de Patrulare pentru a-i fi verificate actele. Între timp, un alt vehicul, fără numere de înmatriculare, a oprit, iar patru mascați l-au pus la pământ pe Ghenadi Kuzmiciov, au luat toate actele din mâinile polițiștilor, l-au reținut pe Kuzmiciov și s-au făcut nevăzuți, transportându-l în orașul Tiraspol. Potrivit rudelor lui Kuzmiciov, după ce a fost reținut, acesta a fost maltratat și a fost lipsit de asistența medicală necesară.

În cadrul unei conferințe de presă, Ion Manole, directorul Asociației Promo-LEX, a declarat că există toate semnele unei răpiri și este extrem de îngrijorător faptul că la această răpire ar fi participat organele de forță constituționale. „Dacă se demonstrează că reprezentanții poliției sunt implicați, acest fapt poate servi ulterior drept argument pentru condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, alături de Federația Rusă. Aceasta pentru că acțiunile autorităților conțin fapte abuzive ce demonstrează că autoritățile constituționale nu au creat mecaniste eficiente de apărare a drepturilor omului, dar și de garantare a drepturilor persoanelor care se află legal pe teritoriu țării.

Directorul Promo-LEX susține că anume autoritățile Republicii Moldova trebuie să asigure garanții pentru libertatea individuală și pentru siguranța persoanei pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar mai ales pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Moldova e parte la toate documentele și instituțiile importante naționale și s-a obligat să asigure condiții și să ofere garanții pentru toate persoanele care se află pe teritoriul său în vederea siguranței lor.

Ion Manole menționează că, din păcate, din 2005, când avocații Promo-LEX au preluat primele cazuri de răpire a persoanelor, practic situația nu s-a schimbat. În 2008 a fost cazul Berzan, tânărul din Doroțcaia, care a fost transmis de polițistul din localitate „colegilor” din Grigoriopol. Ulterior, în 2011 alte două cazuri de răpire a persoanelor au fost reprezentate de Promo-LEX (Filin și Negruță). „Toate trei dosare sunt în așteptarea deciziilor CEDO și avem certitudinea că Republica Moldova de această datăva fi condamnată pentru că în acțiunile autorităților se conțin fapte abuzive, fapte care demonstrează că autoritățile noastre nu au instrumente și mecanisme eficiente de apărare și garantare a drepturilor omului, ba din contra, se face complice la încălcarea lor și supune riscurilor viața și sănătatea persoanelor”, a spus Ion Manole.

Directorul Promo-LEX observă că practicile de colaborare între Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău și așa-numitul MAI din Transnistria continuă, contrar unei hotărâri judecătorești care a declarat ilegale prevederile unui presupus acord de colaborare, semnat în 1999. Potrivit lui Manole, astfel de practici sunt ilegale deoarece încălcă și prezumția nevinovăției. Anume autorităților moldovenești le revine obligația să aplice sancțiuni, însă numai cu respectarea procedurilor și normelor juridice. Transmiterea unei persoane către structurile regimului de la Tiraspol reprezintă o crimă săvârșită de autoritățile constituționale, fiindcă organele de drept au obligația de a apăra persoanele și nu de a le supune unor riscuri, fiind transmise într-un teritoriu pe care nu îl controlează și unde nici nu vor avea acces pentru a încerca să-i apere drepturile.

Avocatul care îi apără interesele persoanei răpite, Veaceslav Țurcan, consideră că o asemenea inegalitate nu putea fi comisă fără buna știință a conducerii de vârf a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului. „În asemenea situație, autoritățile ar trebui să aducă explicații publice despre incidentul respectiv, cât și să informeze cetățenii despre măsurile luate pentru ca astfel de situații să nu se mai repete. Un alt lucru grav este faptul că nici măcar avocatul nu poate afla detalii despre acuzațiile ce îi sunt aduse lui Kuzmiciov sau starea sa de sănătate”, a spus avocatul. Veaceslav Țurcan consideră că ministrul afacerilor interne ar trebui să-și dea demisia de onoare.

Într-un comentariu pentru presă, Procuratura Generală a comunicat că Procuratura municipiului Chișinău a preluat materialele pe acest caz de la poliție și investighează cazul. Conducerea MAI nu a făcut comentarii.