logo

Numirea Guvernului Filip a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale anului 2016, opinie


https://www.ipn.md/ro/numirea-guvernului-filip-a-fost-unul-dintre-cele-mai-importante-7965_1031809.html

Numirea Guvernului Filip a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale anului 2016. De această părere este analistul politic Roman Mihăeş, care a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că astfel s-a evitat haosul.

În opinia analistului, un alt lucru important a fost restabilirea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale şi, ca rezultat, deblocarea finanţărilor externe. „Cu foarte mari probleme s-a negociat Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, cu multe clauze, dar s-a reuşit pe 7 noiembrie, înainte de turul doi, semnarea acestui acord, ceea ce a condus la stabilizarea financiară şi la salvarea statului Republica Moldova”, a declarat Roman Mihăeş.

Analistul a mai spus că în 2016 s-a produs un caz fără precedent: fostul premier, Vlad Filat, a fost condamnat într-un dosar de mare corupţie. „Au mai fost reţinuţi „rechini importanţi” din Moldova, a fost iniţiat dosarul spălătorii a 20 de miliarde, au fost reţinuţi vameşi, poliţişti, judecători, ceea ce este fără precedent pentru ţară”, a subliniat Roman Mihăeş.

Încă un eveniment remarcat de analist este alegerea preşedintelui Igor Dodon, despre care a spus că este „o victorie a Kremlinului şi a forţelor anti-europene din Republica Moldova, care sunt periculoase pentru democraţie”.

Referitor la anul 2017, Roman Mihăeş consideră că acesta va fi dominat de lupta dintre preşedinte şi majoritatea parlamentară pro-europeană. „Va fi o luptă de uzură, cu multe declaraţii, cu multe confruntări politice”, a spus analistul. În opinia acestuia, tentativa preşedintelui Igor Dodon de a renunţa la Acordul de Asociere cu UE trebuie privită ca una în detrimentul interesului naţional al Republicii Moldova. „dacă se va încerca materializarea acestei idei, se va ajunge la confruntări, inclusiv de stradă”, a mai spus analistul.

În aceeaşi conferinţă de presă, Roman Mihăeş a dezminţit informaţiile prezentate anterior precum că membrul Comisiei Electorale Centrale, Vasile Gafton, ar fi falsificat dosarul lui Roman Mihăeş de pretendent la calitatea de candidat la funcţia de preşedinte, că în procesul verificării dosarelor candidaţilor a acţionat imparţial, ilegal, a falsificat Nota informativă privind rezultatele verificării listelor de subscripţie prezentate pentru susţinerea candidatului la alegeri. Analistul a menţionat că şi declaraţiile că Vasile Gafton „îi ducea geanta lui Vlad Filat la facultate la Iaşi, a fost şi în procuratură aranjat de Vlad Filat la muncă după facultate”  nu corespund realităţii, sunt afirmaţii false, exagerate şi fără niciun substrat factologic.