Numărul subiectelor jurnalistice privind corupţia şi prevenirea acestui fenomen a scăzut în ultimele trei luni
https://www.ipn.md/ro/numarul-subiectelor-jurnalistice-privind-coruptia-si-prevenirea-acestui-fenomen--7967_972288.html
Numărul subiectelor privind corupţia şi prevenirea acestui fenomen a scăzut în trimestrul trei al anului curent, ajungând la 716 materiale relevante, comparativ cu 999 înregistrate în trimestrul doi.
Rezultatele monitorizării a 16 mijloace de informare sunt inserate în cel de-al patrulea raport trimestrial de monitorizare, elaborat de Centrul Independent de Jurnalism, cu suportul guvernului SUA, transmite Info-Prim Neo.
Petru Macovei, expert în cadrul proiectului de monitorizare, a precizat luni, 27 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă, că în perioada analizată, iulie-septembrie, mijloacele de informare monitorizate au fost mai puţin active în reflectarea subiectelor privind corupţia. O explicaţie este perioada estivală, când o bună parte din instituţiile mediatice au fost în concediu.
„Majoritatea articolelor (72%) s-au referit la corupţie în mod direct, iar restul au avut accent secundar, menţionând acest fenomen în contextul altor subiecte. Liderii la capitolul materiale cu accent primar rămân a fi Pro TV şi EU TV, iar NIT a avut, în continuare, cel mai mare număr de ştiri cu accent secundar”, precizează Petru Macovei.
Potrivit Lilianei Viţu, expert în cadrul programului de monitorizare, numărul de materiale axate pe cazuri concrete de corupţie a crescut până la 27% din numărul total al materialelor relevante, iar cele privind programele anticorupţie - până la 28%. Afirmaţiile sau acuzaţiile de corupţie au constituit subiectul a 31% din numărul total de materiale.
În general, reflectarea subiectelor privind corupţia a fost, într-o anumită măsură, problematică, a mai spus Liliana Viţu. În perioada de referinţă nu au fost realizate anchete reportericeşti bine documentate, în total în presa scrisă fiind publicate doar trei articole cu elemente de investigaţie. Materiale bazate pe informaţii oferite de surse de alternativă au constituit doar 17%, şi doar 20% din materialele relevante au continuat subiectele abordate. Numărul materialelor controversate care au prezentat poziţia tuturor părţilor implicate în conflict s-a redus, constituind 32%, au comuniat experţii.
Raportul evaluează modul în care mass-media din Moldova reflectă subiectele legate de corupţie şi gestionarea incorectă a fondurilor publice, precum şi măsurile anticorupţie întreprinse de Guvern, politicieni şi organizaţii neguvernamentale.
Monitorizarea se efectuează în cadrul proiectului „Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media”, implementat de Centrul Independent de Jurnalism, cu susţinerea Academiei pentru Dezvoltare Educaţională (AED) şi cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX), în cadrul Programului Consolidarea Capacităţii de Monitoring a Societăţii Civile în R. Moldova.