Numărul sesizărilor cu privire la cazurile suspecte de abuz împotriva copiilor a crescut pe parcursul ultimilor ani. Însă, autoritățile susțin că acest lucru nu denotă intensificarea fenomenului, ci creșterea capacităților de identificare a cazurilor respective. Dacă în anul 2014 au fost înregistrate 1800 de sesizări cu privire la cazurile suspecte de abuz în rândul copiilor, numărul acestora în anul 2016 a crescut până la 3400. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă susținute de către conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în comun cu Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.
„Am sesizat o absolută bulversare a spiritelor în societate în legătură cu acel caz produs la finele lunii septembrie în școala-internet numărul 3 din Chișinău și care a însemnat un caz suspect de abuz sexual asupra unui minor”, a declarat ministra educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, precizând că s-a dispus efectuarea unui control în instituția respectivă. Ca rezultat, s-au constatat mai multe abateri, dar și lucruri care trezesc suspiciuni. De exemplu, registrul în care urmau să fie fixate toate cazurile de abuz asupra copiilor nu conține nicio sesizare a vreunui abuz asupra copiilor. Există doar informații despre violențe între copii.
Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Stela Grigoraș, a remarcat că acea creștere a numărului de sesizări recepționate nu indică creșterea fenomenului de abuz, exploatare și violență asupra copilului. „Dimpotrivă, este un semn care demonstrează capacitarea profesioniștilor care intră în contact direct cu copiii în diferite sectoare – sănătate, educație, asistență socială și ordine publică, pentru că ei au deja ochiul bine dezvoltat pentru a identifica semnele de violență asupra copilului”, a notat ministra.
Ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, s-a referit la criminalitatea virtuală, inclusiv la abuzurile sexuale asupra copiilor în mediul online, și a spus că autoritățile au venit cu mai multe măsuri, inclusiv a fost creată platforma – internetsigur.md. Potrivit lui Alexandru Jizdan, pe parcursul ultimilor ani se atestă o descreștere a infracționalității cu implicarea minorilor. Numărul de copii-victime ai infracțiunilor a scăzut practic de două ori. Dacă în 2015 se înregistrau 1334 de cazuri, anul acesta au fost 897 de cazuri.