logo

Numărul şedinţelor de judecată care sunt înregistrate audio este în creştere, Promo LEX


https://www.ipn.md/ro/numarul-sedintelor-de-judecata-care-sunt-inregistrate-audio-este-in-crestere-pro-7967_1012671.html

Numărul şedinţelor de judecată care au fost înregistrate audio a crescut cu 12% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. Totodată, a crescut şi numărul şedinţelor care s-au desfăşurat în sălile de şedinţe, cu circa 10%, şi nu în holuri sau în alte încăperi. Acestea sunt rezultatele Raportul trimestrial Nr 5 de monitorizare a implementării Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei, realizat de către Promo LEX şi Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER), transmite IPN.

Reprezentantul Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postică, a menţionat că au fost monitorizate 300 de şedinţe de judecată în toate instanţele de judecată din ţară. În total, au fost monitorizate 153 de şedinţe penale/contravenţionale şi 147 de şedinţe civile. În acest sens au fost completate 480 de chestionare, de către procurori, avocaţi şi justiţiabili.

Printre deficienţele constatate pot fi menţionate problemele legate de facilităţile instanţei, care au fost apreciate negativ de aproximativ 20% din avocaţi şi justiţiabili. De cele mai multe ori se invocă elementarele birouri pentru studierea dosarelor, vestiarele pentru avocaţi şi, nu în ultimul rând, funcţionarea veceurilor în incinta instanţelor de judecată.

Observatorii au constatat că, în 12 cazuri din 50 (sau 24%), agendele nu se publică pe paginile web ale instanţelor judecătoreşti. De asemenea, au fost constatate şi cazuri în care agenda publicată pe pagina web nu coincidea cu cea afişată în instanţă.

În doar 22 de cazuri (sau 44%) hotărârile instanţei sunt publicate la timp pe pagina web. Totodată, au fost observate cazuri când, deşi au fost publicate, acestea nu se deschideau. În unele cazuri, nu s-au publicat timp de o lună hotărâri pe pagina web.Deşi majoritatea absolută a paginilor dispune de un motor de căutare, doar în 35 de cazuri (sau 70%) acesta este cât de cât eficient, de cele mai multe ori însă observatorii constatând disfuncţii ale motorului de căutare.

Potrivit aceluiaşi raport, cel mai puţin satisfăcuţi de informaţiile cu caracter juridic sunt justiţiabilii, în proporţie de 13%. Total satisfăcuţi sunt 43% dintre justiţiabili, ceea ce reprezintă cele mai slabe scoruri comparativ cu alte categorii. Pe de altă parte, procurorii sunt cei mai satisfăcuţi de informaţia cu caracter juridic care este disponibilă.