logo

Numărul persoanelor condamnate la detenție pe viață este în creștere


https://www.ipn.md/ro/numarul-persoanelor-condamnate-la-detentie-pe-viata-este-in-crestere-7967_1034411.html

În Republica Moldova este în creștere numărul persoanelor condamnate la detenție pe viaţă. În 2010 în penitenciarele din țară erau deţinute 91 de persoane condamnate la detenție pe viață, iar către 2016 numărul a crescut la 118. Majoritatea (98,4%) au comis omoruri, transmite IPN.

Datele se conţin în studiul „Detenţiunea pe viață şi eliberarea condiționată în Moldova”, realizat de Misiunea Norvegiană de Exterţi pentru Pormovarea Supremaţiei Legii în Moldova NORLAM şi prezentat joi, 11 mai, în cadrul unei mese rotunde.

Potrivit studiului, în Republica Moldova detenția pe viaţă se poate aplica pentru 17 tipuri de infracţiuni, iar eliberarea condiţionată înainte de termen în cazul condamnărilor pe viaţă poate avea loc doar după 30 de ani de detenţie.

Modificarea legislației prin introducerea mai multor semne calificative în art. 145 (2) Cod Penal (Omorul intenționat) și coborârea maximului pedepsei cu închisoarea de la 25 la 20 de ani, dar și îndemnul CSJ de a aplica pedepse mai dure – pare să fi condus la schimbarea practicii judiciare în privința detenției pe viață. Această pedeapsă se aplică mai des și în prezența a mai puține clauze agravante, atât numeric, cât și calitativ, se menționează în studiu.

82% din deținuții condamnați pe viaţă în momentul aplicării pedepsei nu erau angajați în câmpul muncii, 56% au comis infracţiunea în stare de ebrietate, iar 58% au mai fost anterior condamnați.

Prezent la lansarea studiului, ministrul justiției Vladimir Cebotari s-a referit la atitudinea societății fată de aceste persoane. „Nu am învăţat încă cum să schimbăm percepţia societăţii noastre, dar şi a tuturor celor care participă la actul de justiție, faţă de cei care execută o pedeapsă cu detenție pe viaţă”, a declarat ministrul.

În prezent în penitenciarele din Republica Moldova sunt deţinute peste 7 mii de persoane. Deținuții condamnați pe viaţă sunt închişi în Penitenciarul de la Rezina. Detenția pe viață nu se aplică femeilor și persoanelor sub 18 ani.