logo

Numărul persoanelor care se înscriu la cursuri de română este în creştere


https://www.ipn.md/ro/numarul-persoanelor-care-se-inscriu-la-cursuri-de-romana-este-7967_1007500.html

Popularitatea limbii române creşte. O arată numărul tot mai mare a celor interesaţi să o studieze, atât printre cetăţenii Republicii Moldova, cât şi printre străini, a declarat pentru IPN directorul Casei Limbii Române „Nichita Stănescu”, Alexandru Bantoş. Anul trecut pragul Casei Limbii Române l-au trecut 250 de persoane şi, deşi anul acesta nu s-a făcut încă o totalizare, se constată o creştere a numărului audienţilor. Sunt mulţi şi cei care vin să studieze româna pentru că au nevoie de ea la locul de muncă.

Directorul Casei Limbii Române spune că deschiderea instituţiei, în 1998, a fost determinată de nivelul scăzut al cunoaşterii limbii de stat de către persoanele cu funcţii de răspundere – stare constatată în urma mai multor controale efectuate la întreprinderile şi instituţiile din oraş.

Cunoşteau insuficient limba română pentru exercitarea obligaţiunilor funcţionale  lucrătorii serviciilor comunale, cei din comerţ, o parte din cadrele de conducere a poliţiei şi armatei naţionale, contabili, jurişti etc. Aceştia nu erau familiarizaţi cu terminologia de specialitate şi nu aveau deprinderile de a perfecta acte şi documente în română. Şi mai complicată era starea în mediul funcţionarilor vorbitori de limbă rusă.

Alexandru Bantoş susţine că, studiind limba română, audienţii învaţă nu numai limba statului în care locuiesc, dar obţin premise pentru a se integra mai uşor în societate, au posibilitatea de a asimila literatura, cultura, arta populaţiei majoritare.

Anul trecut, circa 30 de reprezentanţi ai misiunilor diplomatice au frecventat cursurile de limba română la Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”.

Cu ocazia Sărbătorii Naţionale „Limba Noastră”, Casa Limbii Române a pregătit mai multe lansări de carte, la care vor participa scriitori, profesori şi liceeni.