Numărul minorilor care comit infracţiuni este în ascensiune
https://www.ipn.md/ro/numarul-minorilor-care-comit-infractiuni-este-in-ascensiune-7967_992995.html
Pe parcursul a 10 ani, până în 2009, numărul infracţiunilor comise de către minori a fost în descreştere, însă începând cu 2010 trendul s-a schimbat, înregistrându-se o uşoară ascensiune. Dacă în 2009 au fost înregistrate 1143 de cazuri, atunci în 2010 numărul a crescut până la 1353. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferinţe tematice − „Fenomenul delincvenţei juvenile în Republica Moldova: provocări şi soluţii”, organizată de Institutul de Reforme Penale (IRP), transmite Info-Prim Neo.
Cercetătorul ştiinţific superior al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Mariana Buciuceanu-Vrabie, a declarat că cele mai frecvente infracţiuni comise de către minori sunt furtul, tâlhăria şi jaful. Specialiştii sunt însă alarmaţi de faptul că în ultimii ani indicii crimelor grave săvârşite de minori, cum ar fi violul, vătămările intenţionate şi omorul, rămân fără schimbare sau chiar înregistrează o uşoară ascensiune.
„Din 2009 şi până în 2010, numărul minorilor care au comis infracţiuni a crescut 20%, iar numărul infracţiunilor cu 18%, ceea ce denotă că unii minori comit infracţiuni repetat. În prezent cea mai mare pondere a comiterii infracţiunile este în mediul urban”, a comunica Mariana Buciuceanu-Vrabie.
Cele mai multe infracţiuni sunt comise de către băieţi. Dar, pe parcursul ultimilor ani şi numărul minorelor implicate în comiterea infracţiunilor este în creştere.
Doctorul în psihologie, Valentina Priţcan, a declarat că printre cei mai puternici factori care pot perturba dezvoltarea armonioasă a adolescentului este mediul familial disfuncţional. În lista circumstanţelor malefice pentru copii mai sunt condiţiile de viaţă degradante, lipsa supravegherii din partea părinţilor, deficienţa sistemului de petrecere a timpului liber.
Directorul IRP, Victor Zaharia, a declarat că delicvenţa juvenilă poate fi oprită prin dezvoltarea unor programe în şcoală, în comunitate şi, nu în ultimul rând, în familie în care să fie implicaţi copii. De asemenea, minorii care sunt în conflict cu legea, pe lângă ispăşirea pedepsei, trebuie implicaţi în diferite activităţi de corijare. Este necesar ca să existe un parteneriat dintre mai multe instituţii de resort.
Şeful Direcţiei prevenţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Marin Maxian, a declarat că, de la începutul anului 2011, pe parcursul celor opt luni, minorii au comis mai puţine infracţiuni, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Dar, îngrijorător rămâne a fi numărul crimelor grave.
Conferinţa a fost organizată în cadrul proiectului „Promovarea noilor elemente de justiţie pentru copii în sistemul de justiţie în Republica Moldova” şi a Programului Parteneriat fără Frontiere, implementat de către Institutul de Reforme în Penale cu sprijinul financiar al UNICEF Moldova, Ambasadei Suediei şi Soros-Moldova.