Numărul importatorilor de carne este în creştere
https://www.ipn.md/ro/numarul-importatorilor-de-carne-este-in-crestere-7966_970255.html
Începând cu sâmbăta trecută carnea de pui poate fi procurată la Piaţa Centrală din Chişinău cu 35 lei/kg faţă de 39 lei anterior. Preşedintele producătorilor şi importatorilor produselor din carne, Vladimir Şaulschi, a menţionat marţi, 24 iunie, în cadrul şedinţei Clubului presei economice, că reducerea uşoară a preţurilor este rezultatul recentei întrevederi a importatorilor cu ministrul economiei şi comerţului, transmite Info-Prim Neo.
“Asociaţia a lucrat cu principalele reţele de comerţ din Chişinău şi din teritoriu. Am convenit să îngheţăm preţurile la unele categorii de carne şi produse din carne până la toamnă. Acest fapt, precum şi majorarea cantităţii de carne importată în Moldova, va ameliora situaţi pe acest segment de piaţă”, a spus el.
Ion Creţu, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a menţionat că în ultimii doi ani consumul de carne în Moldova este de 115 – 120 mii tone. Circa 100 mii tone sunt acoperite din producţia locală, iar circa 20 – 25 mii tone sunt importate. Acest volum permite să fie asigurat un consum anual per capita de 39 kg de carne. În anul acesta, estimativ, vor fi importate în plus1,7 mii tone de bovină şi 2,4 mii tone de porcină.
Iurie Muntean, viceministru al economiei şi comerţului şi preşedinte al comisiei care eliberează autorizaţii la importul de carne a spus că piaţa locală este mult mai stabilă decât în alte ţări. Comisia eliberează autorizaţii tuturor companiilor solicitante , fără discriminare, după principiul primul venit – primul servit. Limitele la importul de carne sunt stabilite de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare în fiecare lună şi, dacă o cerere a unei companii n-a putut fi satisfăcută, este transferată pe luna viitoare. În prezent importă carne circa 70 de companii şi numărul lor e în creştere.
Referitor la evoluţia preţurilor la carne peste câteva luni, sursa citată a spus că, cel mai probabil, acestea nu se vor majora, datorită aportului producătorilor individuali, care de obicei toamna sacrifică animalele.
Vladimir Şaulschi a spus că importatorii au discutat cu ministrul economiei şi alte modalităţi ce i-ar determina să nu majoreze preţurile pe o perioadă mai îndelungată. E vorba de anularea taxei speciale de 100 – 150 euro, care se aplică la fiecare tonă de carne importată, cea ce se soldează cu majorarea preţului la un kg de producţie cu 2,5- 4 lei. De asemenea, cheltuielile importatorilor, şi respectiv preţul la carne ar putea fi redus puţin şi pe baza simplificării procedurilor vamale, aplicate la importul de carne.