Numărul femeilor care îşi alăptează copiii în prima jumătate de an este în descreştere. Medicul pediatric de la Institutul Mamei şi Copilului, Petru Stratulat, susţine că un motiv este că mamele se întorc la muncă. În perioada 1-7 august, Republica Moldova, de rând cu alte 170 de ţări din lume, marchează Săptămâna Mondială a Alăptării, transmite IPN.
Potrivit statisticilor, dacă în anul 2005, 46% dintre copiii din Moldova erau alimentaţi exclusiv cu lapte matern în primele şase luni, atunci în 2012 această cifră era de 36%. Practicile de alimentare diferă în funcţie de mediul de trai. Situaţia este mai bună la sate, unde 40% din copii sunt alăptaţi exclusiv la sân, faţă de numai 30% în mediul urban.
Pentru ca numărul femeilor care să alăpteze copilul în prima jumătatea de an să crească, spune Petru Stratulat, este nevoie de informarea mamelor, despre beneficiile alăptării. „Alăptarea este primul vaccin al copilului. Niciun preparat nu poate oferi copilului imunitatea şi hormonii care sunt transmişi prin alăptare”, notează medicul pediatru. Acesta a adăugat că alăptarea este cea mai bună metodă care asigură dezvoltarea copilului. În primele şase luni de viaţă copilul trebuie să fie hrănit exclusiv cu lapte matern, fără alte adaosuri şi lichide, care sunt dăunătoare pentru sănătatea lui.
Persoanele care au fost alăptate în copilărie riscă mai puţin să se confrunte cu obezitate, diabet de tipul 2, ele demonstrând performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Totodată, alăptarea la sân este benefică şi pentru mamă, deoarece previne cancerul mamar şi cancerul de col uterin.
În perioada 1-7 august instituţiile medico-sanitare publice vor desfăşura activităţi de informare a mamelor. Genericul Săptămânii este „Susţinerea alăptării: mai aproape de mame”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă ca bebeluşii să fie alăptaţi chiar din prima oră după naştere. Iniţierea alăptării în primele ore asigură un contact emoţional puternic dintre mamă şi copil şi sporeşte şansele menţinerii alăptării cât mai mult timp. Mamele sunt încurajate să-şi alăpteze copiii până la doi ani, deoarece în felul acesta le asigură copiilor o sănătate mai bună şi îi protejează de eventuale maladii. Laptele matern conţine toţi nutrienţii necesari copilului, precum şi alte elemente esenţiale care le dezvoltă imunitatea.