Numărul familiilor care doresc să îngrijească un copil în dificultate este în creştere
https://www.ipn.md/ro/numarul-familiilor-care-doresc-sa-ingrijeasca-un-copil-in-dificultate-este-in-cr-7967_987286.html
Numărul copiilor care sunt integraţi în familii alternative şi numărul asistenţilor parentali profesionişti este în creştere, deşi salariul pentru cei din urmă este foarte mic, spun funcţionarii Direcţiilor pentru drepturile copiilor, citaţi de Info-Prim Neo.
Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, Valentina Buliga, a declarat, marţi, în cadrul Conferinţei Naţionale „Asistenţa Parentală Profesionistă: actualitate şi perspective de dezvoltare” că pentru eficientizarea acestui serviciu este nevoie de practici pozitive, dar şi de îmbunătăţirea cadrului normativ. Asistenţa parentală profesionistă este un serviciu care oferă un mediu familial alternativ copiilor, dar în acelaşi timp şi un sprijin important părinţilor care trec printr-o perioadă de criză şi nu pot îngriji de copii.
Specialistul principal al Direcţiei municipale a drepturilor copilului din Chişinău, Natalia Terteac, a declarat că în fiecare an sunt tot mai mulţi solicitanţi care doresc să integreze copii în familii. În capitală sunt 11 asistenţi parentali, dar mai există solicitări în proces de evaluare. „Condiţiile pentru a integra un copil în familie sunt în primul rând dorinţa de a ajuta un copil care este în situaţie de risc, după care sunt evaluate posibilităţile financiare şi spaţiul locativ”, a menţionat Natalia Terteac. Problemele care apar în dezvoltarea acestui serviciu sunt resursele financiare. Salariile asistenţilor parentali şi indemnizaţiile pentru copii sunt modeste, între 800 şi 1000 de lei.
Cât timp copilul se află în familia de alternativă, Direcţia pentru drepturile copilului lucrează în paralel cu familia biologică. „Avem un caz când copilul a fost luat dintr-o familie unde părinţii consumau droguri. Numai după ce mama a fost codată, a fost angajată în câmpul muncii şi i s-a eliberat paşaport, la fel ca şi tatălui, copilul a fost întors în familia biologică”, a mai spus specialistul principal al Direcţiei municipale a drepturilor copilului din Chişinău, Natalia Terteac.
Specialistul principal în protecţia drepturilor copilului al Consiliului raional Ungheni, Marina Croitoru, a declarat că problema care ar trebui rezolvată este limitarea asistentului parental în dreptul de a apăra interesele copiilor aflaţi în plasament. „Asistentul parental trebuie să aibă aceleaşi împuterniciri ca şi tutorele. El trebuie să reprezinte copilul în orice instanţă aşa cum o poate face tutorele”, a spus Marina Croitoru. Salariul lunar al unui asistent parental în raion este 1000 de lei, iar indemnizaţia lunară pentru copii este în jur de 630 de lei. Indemnizaţia unică înainte de plasament este de 1000 de lei şi indemnizaţia pentru un an este de 3 mii de lei.
Conferinţa este organizată în cadrul Proiectului „Susţinerea autorităţilor publice locale din Republica Moldova în acordarea serviciilor alternative de tip familial copiilor lipsiţi de îngrijirea părintească”, implementat de EveryChild în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cu sprijinul financiar al World Childhood Foundation.
În Republica Moldova Serviciul de asistenţă parentală profesionistă a fost lansat în 2000. Numărul asistenţilor parentali a ajuns la 80. Pe parcursul ultimilor ani aceştia au avut în grijă circa 300 de copii. Mulţi dintre ei la finele plasamentului au fost reintegraţi în familiile biologice sau extinse. Actualmente, de serviciile asistenţilor parentali profesionişti beneficiază 100 de copii.