logo

Numărul deceselor asociate gripei a ajuns la 12


https://www.ipn.md/ro/numarul-deceselor-asociate-gripei-a-ajuns-la-12-7967_1046774.html

Douăsprezece persoane, printre care și un copil, au murit în urma complicațiilor date de gripă, în perioada 1 octombrie – 31 ianuarie. Autoritățile spun că niciuna dintre victime nu era vaccinată contra virusului gripal, deși toate făceau parte din categoria cu risc sporit de îmbolnăvire, transmite IPN.

Directorul interimar al Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a spus vineri, 1 februarie, la o conferință de presă, că situația epidemiologică prin gripă este de intensitate medie, cu trend în creștere. Gripa a ajuns în peste 20 de raioane, cu concentrație în municipiile Chișinău și Bălți. Dar situația nu este mai complicată față de sezonul rece trecut sau anii precedenți.

Potrivit lui Nicolae Furtună, în Republica Moldova sunt distinse două grupuri de risc, care beneficiază gratuit de vaccin antigripal: grupul cu risc profesional și grupul celor care suferă concomitent de mai multe boli și a căror stare de sănătate se agravează pe fondul infecțiilor gripale. Astăzi nici o țară nu este aptă să cumpere vaccin antigripal pentru toată populația țării.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a menționat că pragul epidemic a fost depășit în ultima săptămână a lunii ianuarie. Tulpina dominantă este virusul AH1N1. Republica Moldova este la hotar cu România și Ucraina, acolo unde de mai mult timp a fost declarată epidemie de gripă. De la 1 octombrie și până la 28 ianuarie, au fost înregistrate aproape 141 de mii de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii.

În scopul fortificării asistenței medicale spitalicești, toate instituțiile au fost asigurate cu medicamente, inclusiv antivirale pentru tratarea bolnavilor de gripă. Pentru monitorizarea circulației virusurilor gripali și non-gripali, Agenția Națională de Sănătate Publică este aprovizionată cu echipament modern, reactive și consumabile pentru efectuarea investigațiilor de laborator.

Solicitată să comenteze cazul de deces al tinerei de 34 de ani, persoane din anturajul căreia spun că acesteia i s-a administrat tratament antiviral abia în a patra zi de la internare, Aliona Serbulenco a spus că a fost inițiată o anchetă, iar până la finalizarea ei detalii nu pot fi oferite. Tânără a murit pe 19 ianuarie, la două zile după ce i s-a făcut cezariană. Copilul femeii este sub supraveghere medicală.

De la începutul sezonului de vaccinare, contra gripei au fost imunizate 160 de mii de persoane, preponderent femei gravide și copiii de la vârsta de șase luni.