Numărul copiilor adoptaţi Chişinău a crescut aproape de două ori. Anul trecut au fost adoptaţi 40 de copii, faţă de 22 în anul 2012, a anunţat joi, 15 mai, şefa Direcţiei municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Svetlana Chifa, într-o conferinţă organizată în contextul Zilei Internaţionale a Familiei, transmite IPN.
Potrivit ei, actualmente sunt în plasament peste 1400 de copii care au rămas fără îngrijire părintească, dintre care 103 au statut de copil adoptabil. Totodată, sunt 96 de familii care îşi doresc să adopte un copil, această cifră fiind în creştere.
Svetlana Chifa a spus că sunt îmbucurătoare aceste tendinţe pozitive, dar a menţionat că, totuşi, există în societate abordări greşite referitor la adopţia copiilor. Una dintre acestea este procedura anevoioasă de adopţie, alta este dorinţa părinţilor de a adopta copii cu vârstă cât mai fragedă. Svetlana Chifa a menţionat că, în realitate, copiii mai mari conştientizează că sunt adoptaţi şi vor fi recunoscători ulterior părinţilor care le-au dat viaţă într-o nouă familie.
„Apelul nostru, cu această ocazie a Zilei Internaţionale a Familiei, este că noi suntem deschişi, transparenţi şi ne bucurăm de fiecare cuplu care doreşte să adopte un copil”, a menţionat Svetlana Chifa.
Din 103 copii cu statut adoptabili, 42 de copii sunt copii în cupluri, adică sunt câte 2-4 fraţi, ceea ce, însă, se acceptă foarte rar pentru adopţie, iar 61 de copii au probleme cardiace, sunt cu sindromul Dawn, irecuperabili, cu malformaţii şi alte probleme de sănătate. Alocaţia lunară pentru un copil adoptat este de 600 de lei pe lună. Alocaţia se acordă până la atingerea vârstei de 18 ani.
Managerul Centrului de reabilitare socială a copiilor „Casa Gavroche”, Nina Dodon, a spus că la Centru sunt în total 18 copii, dintre care 12 copii cu statut adoptabil, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 14 ani.