Numărul copiilor plasaţi în gimnaziile-internate din Moldova s-a redus cu 22%
https://www.ipn.md/ro/numarul-copiilor-plasati-in-gimnaziile-internate-din-moldova-s-a-7967_967472.html
Numărul total al copiilor plasaţi în gimnaziile-internate din Moldova s-a redus cu 22%, iar numărul copiilor noi plasaţi în internate în 2007 s-a redus cu 46% faţă de anul precedent. Datele au fost prezentate în cadrul Conferinţei naţionale cu genericul „O familie pentru fiecare copil” prilejuită de finalizarea primului an al reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului şi a proiectului „Dezvoltarea serviciilor sociale integrate pentru familii vulnerabile şi copii în situaţii de risc” susţinut de UNICEF şi UE.
Viceministrul Educaţiei şi Tineretului, Valentin Crudu, a declarat că pe parcursul acestui an numărul caselor de copii de tip familial din Moldova s-a dublat, totodată fiind dublate şi alocaţiile lunare şi triplate cele anuale oferite de către stat pentru copiii din casele de tip familial. De asemenea, viceministrul a menţionat că a fost iniţiată transformarea gimnaziului internat pentru copii orfani şi lipsiţi de grija părintească din Cărpineni, iar în decurs de o lună urmează a fi închisă şcoala auxiliară din Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul.
Ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Galina Balmoş, a evidenţiat printre progresele înregistrate crearea reţelei de asistenţi sociali comunitari, perfecţionarea cadrului legal, dezvoltarea serviciilor sociale alternative instituţiilor existente (pentru copii în dificultate şi cu nevoi speciale), dezvoltarea Sistemului informaţional automatizat în protecţia copilului. Galina Balmoş a menţionat că obiectivele propuse pentru viitor constau în îmbunătăţirea sistemului de prestaţii de stat pentru familiile cu copii în situaţii de risc, extinderea la nivel naţional a serviciilor de sprijin familial şi celor substitutive de tip familial, promovarea adopţiilor naţionale, instruirea continuă a profesioniştilor din cadrul sistemului etc.
Reprezentantul UNICEF în Moldova, Ray Virgilio Torres, a declarat că UNICEF va sprijini şi pe viitor reforma. La solicitarea MET, va continua să activeze unitatea de asistenţă tehnică din cadrul ministerului, iar într-un proiect comun cu PNUD, SIDA, USAID, primari şi consilieri din toate raioanele republicii vor fi instruiţi în domeniul social. Torres a menţionat că, începând cu 1 ianuarie, Ministerele Justiţiei şi Afacerilor Interne se vor asocia reformei. Deja au fost recrutaţi 125 de ofiţeri de probaţiune pentru delicvenţi minori, activitatea cărora va constitui o alternativă încarcerării copiilor care au săvârşit infracţiuni mai puţin grave. În 2008, UNICEF va colabora cu MET în vederea incluziunii copiilor din instituţii în şcolile comunitare.
Reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului este desfăşurată în primul an de către Guvernul RM, cu sprijinul UNICEF şi al Uniunii Europene. Scopul reformei este de a reduce până în anul 2012 cu 50% numărul copiilor ce cresc şi se dezvoltă separat de familie, prin reintegrarea în familia naturală sau extinsă a majorităţii copiilor care se află în internate sau case de copii şi prin prevenirea instituţionalizării copiilor. De asemenea, Guvernul îşi propune reorganizarea tuturor instituţiilor rezidenţiale în baza unui plan general de transformare.
Potrivit ultimei evaluări a instituţiilor rezidenţiale, realizate de proiectul UNICEF-UE, în 2006 în cele 67 de instituţii rezidenţiale din Moldova creşteau 11,5 mii de copii. 10 mii dintre aceştia aveau unul sau ambii părinţi în viaţă. Cei mai mulţi dintre copiii aflaţi în grija statului – 5,3 mii – se aflau în cele 19 internate din republică.