În fiecare zi, 8 copii în vârstă de până la 5 ani sunt internaţi în spital în urma accidentărilor casnice, arată datele Centrului Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii. În urmă cu un an, 6 copii ajungeau zilnic la spital în urma accidentărilor casnice. Specialiştii fac apel la părinţi să fie mai responsabili, să conştientizeze şi să prevină pericolele casnice, care duc nu doar la traumatisme, dar uneori şi la deces, transmite IPN.
Şefa Secţiei primiri urgenţe a Spitalului Clinic Municipal din Bălţi, Ala Condrea, susţine că accidentările pot fi prevăzute şi prevenite. „Atunci când părinţii vor conştientiza pericolele şi îşi vor supraveghea adecvat copiii, nu vor mai exista atâţia copii arşi, intoxicaţi, opăriţi, traumatizaţi şi chiar decese”, susţine medicul. Ana Codrea spune că de fiecare dată medicii vin cu recomandări către părinţi, însă parcă nu sunt auziţi. Se întâmplă că unul şi acelaşi copil ajunge de câteva ori la spital cu diferite accidentări.
Metodele de prevenire a accidentărilor produse în condiţii casnice sunt foarte simple şi eficiente. Acestea constau în supravegherea permanentă a copilului mic şi îndepărtarea oricărui pericol din preajma copilului.
Şeful Secţiei arsuri a Spitalului clinic republican pentru copii „Emilian Coţaga”, Gheorghe Vicol, susţine că în fiecare zi un copil este opărit cu ceai sau cafea din imprudenţa părinţilor. Cel mai grav este că majoritatea acestor copii au vârsta cuprinsă între 1-2 ani. Gheorghe Vicol a mai spus că pielea acestor copii este foarte gingaşă, de aceea lichidul fierbinte le poate lăsa o cicatrice pe viaţă.
Gravă este situaţia şi atunci când copiii înghit corpuri străine. Şefa Secţiei terapie intensivă şi reanimare a Centrului Mamei şi Copilului, Ana Oglindă, susţine că în fiecare zi sunt internaţi câte 1-2 copii. Potrivit medicului, de multe ori un moment de neatenţie le poate pune viaţa în pericol, odată ce copiii sunt foarte activi şi curioşi. Uneori copiii care au înghiţit corpi străini nu se refac complet niciodată, chiar dacă sunt supuşi intervenţiilor chirurgicale complicate şi tratamentelor.
Potrivit Centrul Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii, în anul 2012 au fost înregistrate 33,5 mii de accidente în condiţii casnice în care au avut de suferit copiii, iar 60 de copii de până la 5 ani şi-au pierdut viaţa în urma sufocărilor, traumelor, otrăvirilor, înecului şi accidentelor rutiere.