Numărul celor plecaţi peste hotare va atinge către sfârşitul anului o treime din totalul forţei de muncă din R. Moldova
https://www.ipn.md/ro/numarul-celor-plecati-peste-hotare-va-atinge-catre-sfarsitul-anului-7966_960585.html
Numărul persoanelor care se pregătesc intens de a emigra este în prezent în creştere, iar către sfârşitul anului, cifra celor plecaţi peste hotare va atinge 30% din totalul forţei de muncă din R. Moldova, se arată în „Monitorul Economic”, publicaţie a Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, lansată joi la Chişinău.
Potrivit experţilor, dezechilibrările existente pe piaţa forţei de muncă au condus la situaţia aberantă în care angajarea în câmpul muncii nu reprezintă o garanţie împotriva sărăciei. Această situaţie creează presiuni migraţioniste foarte înalte asupra grupurilor sociale apte de muncă şi demotivarea categorilor care abia intră pe piaţa forţei de muncă.
Scăderea numărului celor angajaţi are loc pe fundalul apariţiei unui deficit critic al forţei de muncă calificate. Această situaţie se datorează necompetitivităţii salariilor plătite în economia naţională, instabilităţii angajării în muncă şi eficienţei scăzute a întreprinderilor. În pofida creşterii economice relative în ultimii 6 ani, pentru prima dată după 1999, experţi IDIS „Viitorul” atestă o creştere repetată a ratei sărăciei.
În 2005, numărul emigranţilor a crescut cu 14,3 % faţă de anul precedent, sau cu 85,9% faţă de 2000. În 2005, populaţia angajată în RM constituia 1,312 mil. de oameni, faţă de 1,515 mil în 2000. Pentru anul 2006, experţii prognozează o diminuare a numărului angajaţilor din economie de până la 1,3 mil. persoane.